Tekst objavljen: 29.11.2015 14:31        


Neka istraživanja su pokazala da 90 % startupova nestane već nakon prve dve godine svoga postojanja, što dovodi do zaključka da je količina grešaka koje se javljaju pri pokretanju posla proporcionalna broju preduzetnika koji ih čine.

Najčešće greške pri pokretanju sopstvenog biznisa

Ove greške bi svaki preduzetnik početnik trebalo da izbegava ili makar da ih čini što ređe.

1. Zapošljavanje zasnovano na harizmi

Novi trend u zapošljavanju je da je bitnija ličnost od njenih veština. Međutim, pokazalo se da uspešnu kompaniju čine iskusni ljudi sa bogatim radnim veštinama i koji znaju poslovnu etiku.

2. Trošenje novca na sporedne stvari

Na slikama uspešnih kompanija kao što je npr. Google, mogu se videti kreativne stolice, sobe za odmor, bazeni, tereni za golf, itd. Ovakve stvari ostavljaju utisak na zaposlene i nove klijente, i donose dobru reputaciju. Međutim, kod malih početničkih preduzeća, ovakve stvari su luksuz. Novac se čuva za važne, inicijalne stvari, a zabava dolazi kasnije.

3. Odluke zasnovane na emocijama

Treba izbegavati zapošljavanje ili otpuštanje nekog samo zato što vam je ortak, ili zato što želite opuštenu atmosferu koja nije zasnovana na relaciji šef-radnik. Ovakve emotivne odluke ne idu u korist uspešnoj kompaniji.

4. Bez jasne hijerarhije

Nejasne granice između radnika i njihovih nadređenih dovode do toga da nije jasno ko upravlja kompanijom. Demokratija jeste sjajna u teoriji, ali kada dođe pitanje teških odluka, podele zadataka i dinamike rada onda je rukovodstvo od presudnog značaja.

5. Zaboravljanje glavnog cilja

Glavni cilj je pored svih ovih stvari – zarada odnosno profit. Bez toga, biznis propada. Kompanija koju vi gradite ne treba da bude kopija neke koju ste videli na TV-u ili čitali o njoj na vestima. Treba izgraditi biznis po vašoj meri. Vaš startup treba da bude jedinstven, a ne kopija nečije druge vizije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
greške u biznisu startup sopstveni biznis preduzetnici mladi preduzetnici

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana