Tekst objavljen: 10.02.2014 15:00        


Narodna banka Srbije je saopštila da se nijedna banka u Srbiji ne nalazi u sličnoj situaciji u kojoj su bile četiri banke kojima je u poslednjih 18 meseci Narodna banka oduzela dozvolu za rad.

NBS: Banke su sigurne, nijedna nije u opasnosti

NBS je, povodom napisa u pojedinim medijima o stanju u bankarskom sektoru i određenim bankama, istakla da je bankarski sektor Srbije stabilan, adekvatno kapitalizovan, likvidan, profitabilan i pozvala na odgovoran pristup i izveštavanje o tim temama.

Bankarski sektor je sposoban da odgovori na dospele obaveze u celini, na vreme, čak i u uslovima krize, uprkos problemima koje su imale pojedine banke u svom poslovanju, navodi NBS.

Napisi, u kojima se bez ikakvog osnova plasiraju neproverene informacije i „licitira“ sudbinom pojedinih banaka, nagla[avaju iy centralne banke, negativno utiču na poverenje na kome se stabilnost ovog sektora i zasniva. Oni unose nepotrebnu nervozu među postojeće i potencijalne štediše i negativno utiču na investitore i njihovu spremnost da ulažu u domaću privredu i finansijsko tržište.

NBS ističe da svako treba da bude maksimalno odgovoran i svestan štete koju po bankarski sektor, pojedinačne finansijske institucije, a pre svega po same građane - klijente banaka, mogu da kreiraju nestručni napisi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

NBS naglašava da ne postoji nijedan razlog zbog kojeg bi klijenti bilo koje banke koja posluje u Srbiji trebalo da strepe za svoje depozite i sigurnost transakcija. Strateški ciljevi NBS su, pored niske i stabilne inflacije, zaštita sredstava deponenata, i očuvanje poverenja javnosti radi obezbeđenja stabilnosti sistema kao celine. Sve dosadašnje aktivnosti NBS su to nedvosmisleno pokazale.

Oduzimanje dozvole pojedinim bankama rezultat je odgovornog suočavanja NBS sa posledicama pređašnjeg neodgovornog ponašanja nadležnih. Zbog toga NBS ukazuje da kreiranje atmosfere nesigurnosti plasiranjem neodgovornih i neproverenih informacija nanosi trajnu štetu svim građanima Srbije.

1 komentar

  1. User image
    Bezanova majka neplace 10.02.2014 19:44

    Optimist sam i tvrde da oni duze zive jer im je su pozitivni i vode lepsi zivot,ali kod novca i sa bankama danas je bolje biti pesimista u ovom nesigurnom i laznom svetu.
    Stara poslovica kaze; "Opreznost ji majka porcelanskog sanduka". Nisam mogao verovati da ce se Jugoslavija sa takvim uzasnim ratom raspasti pa...

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Narodna banka Srbije nbs banke bankarski sektor bankarsko tržište

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana