Tekst objavljen: 21.01.2022 15:25        


Narodna banka Srbije zbog ukidanja kamatnih stopa LIBOR (Londonske medjubankarske stope) i EONIA (prekonoćne referentne kamatne stope za evro) uputila je preporuku bankama sa modelima uredjenja odnosa sa korisnicima kredita oko obračuna kamata

NBS preporučuje novu kamatnu stopu


Bankama je preporučeno da korisnicima kredita umesto obračunate kamata na osnovu LIBOR-a ponude obračuna osnovu referentne stope SARON (Swiš Average Rate Overnight).

Umesto stope EONIA preporučeno je da banke klijentima ponude korišćenje stope €STR (Euro short-term rate).

NBS je bankama preporučio da korisnicima kredita kao dodatnu mogućnost ponude zaključenje aneksa kojim bi se fiksirale kamate do otplate kredita na osnovu poslednje objavljene vrednosti stopa LIBOR i EONIA.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Bankama je preporučeno da kod ugovora o depoziti sa promenljivom kamatnom stopom zasnovanom na LIBOR ili EONIA temelju, primene SARON i €STR stope, a ako to bude odbijeno ugovore raskinu.

U preporuci se podseća da kod redovnog uskladjivanja kamatnih stopa korisnik mora biti obavešten o visini kamatne stope pre početka njene primene.

NBS navodi da banke korisnike moraju obavestiti pismeno, na razumljiv način, a ako je potrebno pruže i dodatna objašnjenja.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
SARON €STR EONIA Narodna banka Srbije kamatne stope libor nbs preporuka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana