Tekst objavljen: 09.07.2015 14:00        


Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je danas da zadrži referentnu kamatnu stopu na postojećem nivou od 6,0 odsto, saopštila je NBS. 

NBS: Referentna kamatna stopa ostaje 6,0 odsto

Razmatrajući aktuelna monetarna i makroekonomska kretanja i projekcije, Izvršni odbor je konstatovao da se međugodišnja inflacija kreće ispod donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja, ali da će se u narednim mesecima vratiti u ciljani okvir.

"Na povratak inflacije u granice cilja uticaće efekti do sada preduzetih mera monetarne politike, kao i faktori koji su u prethodnom periodu imali privremeno dezinflatorno dejstvo, poput očekivanog rasta regulisanih cena i iscrpljivanja efekata pada cena primarnih proizvoda", objasnili su u NBS.

U centralnoj banci dodaju da će trajniji dezinflatorni efekti i dalje dolaziti od niske agregatne tražnje i niske inflacije u međunarodnom okruženju.

Od početka godine beleže se povoljniji rezultati u pogledu ekonomske i spoljnotrgovinske aktivnosti, što uz fiskalnu konsolidaciju, doprinosi smanjenju eksterne neravnoteže i stabilnosti deviznog tržišta, konstatovao je Izvršni odbor.

Donoseći odluku o zadržavanju referentne stope, Izvršni odbor je imao u vidu efekte dosadašnje relaksacije monetarne politike i njen uticaj na očekivani povratak inflacije u granice cilja, kao i potencijalne rizike po osnovu dešavanja vezanih za grčku krizu koji upućuju na opreznost.

I pored toga što su direktni efekti na srpsku ekonomiju, koji proističu iz ekonomskih veza sa Grčkom, relativno mali, Izvršni odbor je ocenio da postoje rizici u pogledu indirektnog negativnog uticaja grčke krize na tokove kapitala i troškove servisiranja kreditnih obaveza zemalja u usponu, uključujući i Srbiju.

Nastavak uspešne realizacije mera fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi, uz aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom, značajno doprinosi održivosti javnih finansija i smanjenju izloženosti Srbije eksternim šokovima, pa i negativnim efektima koji mogu proisteći iz pomenutih rizika, ocenio je Izvršni odbor NBS.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će se doneti odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 13. avgusta 2015. godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Narodna banka Srbije nbs banke Srbija MMF

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana