Tekst objavljen: 12.06.2014 12:57        


Izvršni odbor je na današnjoj sednici odlučio da smanji referentnu kamatnu stopu za 0,5 procentnih poena i ona sada iznosi 8,5 odsto. Donoseći odluku o smanjenju referentne kamatne stope Izvršni odbor je imao u vidu da će se međugodišnja stopa inflacije i u narednom periodu kretati oko donje granice cilja.

NBS smanjila referentnu kamatu na 8,5 procenata

Izvršni odbor je takođe ocenio da nedavne poplave neće uticati na povećanje inflatornih pritisaka, koji će i ubuduće ostati niski.

Niskim inflatornim pritiscima doprinosi stabilnost inflacionih očekivanja i deviznog kursa, što je rezultat mera monetarne politike, povoljnih platnobilansnih kretanja i pada premije rizika zemlje, konstatovao je Izvršni odbor.

Smanjeni su i rizici iz međunarodnog okruženja, čemu doprinosi i povećanje ekspanzivnosti monetarne politike Evropske centralne banke, što bi, po oceni Izvršnog odbora, trebalo pozitivno da utiče na povećanje likvidnosti na međunarodnom tržištu kapitala.

Izvršni odbor je konstatovao da će nedavne poplave imati negativan efekat na ekonomsku aktivnost, posebno u energetici i poljoprivredi, zbog čega se u ovoj godini može očekivati stagnacija BDP-a. Takođe, iz istih razloga, platnobilansna kretanja će biti nepovoljnija u odnosu na ranija očekivanja, ali će učešće tekućeg deficita u BDP-u i ove godine biti niže u odnosu na prethodnu.

Štete od poplava će zahtevati dodatne napore fiskalne politike u narednom periodu. Ipak, Izvršni odbor očekuje da će Vlada ostati odlučna u sprovođenju fiskalne konsolidacije, strukturnih reformi i mera za dalje poboljšanje privrednog ambijenta.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će se odlučivati o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 10. jula 2014. godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nbs Narodna banka Srbije mere Narodne banke Srbije referentna kamatna stopa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana