Tekst objavljen: 27.02.2015 15:25        


Narodna banka Srbije (NBS) se ne zalaže za korekciju cene električne energije, već da te korekcije budu transparentne i dugoročno planirane, saopšteno je danas iz centralne banke.

NBS:Ne zalažemo se za poskupljenje struje

"Budući da od toga zavisi uspešnost monetarne politike u održavanju stabilne i niske inflacije, ali i zbog potreba ostalih ekonomskih subjekata da svoje poslovne planove baziraju na predvidivim uslovima, Memorandumom o targetiranju inflacije je i predviđeno utvrđivanje numeričkih smernica rasta regulisanih cena", navode u NBS.

Podsećaju da su u toku 2014. godine bile učestale najave korekcije cene električne energije u kojima je isticano da je aktuelna cena znatno ispod nivoa rentabiliteta i nivoa cena zemalja u regionu.

Iz ugla NBS predvidivost korekcija ove cene, kao i cena svih drugih usluga koje su pod "kontrolom" države su bitne, kako bi monetarna politika pravovremeno svojim merama reagovala i time održala inflaciju u granicama cilja.

"Primera radi, da je postojao jasan plan da u toku 2014. neće doći do korekcije cene struje, prostor za relaksaciju monetarne politike bi bio znatno veći, a inflacija ne bi bila ispod granica dozvoljenog odstupanja od cilja", objasnili su u NBS.

Upravo zato, NBS se zalaže da pomenute korekcije cena budu transparentne i rezultat dugoročnog planiranja, a u skladu sa potrebom obezbeđenja održivog poslovanja preduzeća i održavanja energetske sigurnosti.

"Na kraju, posebno ističemo da je sporazumom Republike Srbije i MMF-a predviđena korekcija cene električne energije od 15 odsto u aprilu 2015. godine, što je i uključeno u naše projekcije i objavljeno u poslednjem Izveštaju o inflaciji", zaključeno je u saopštenju NBS.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Narodna banka Srbije cena struje korekcije cene

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana