Tekst objavljen: 18.09.2016 14:25        


Bez obzira na to kolika im je plata, omladinci koji rade na neodređeno vreme teško dolaze do pozajmica, pa bio to dozvoljeni minus na računu ili sitan keš kredit.

Nema kredita bez dve godine staža

Da bi mladi dobili bilo koju vrstu bankarske pozajmice u Srbiji, najčešće moraju da imaju minimum dve godine radnog staža i da su zaposleni najmanje tri meseca kod istog poslodavca.

Iako većina banaka tvrdi da je punoletstvo jedini uslov da neko ko ima redovna primanja dobije kredit, iskustva onih koji još nisu napunili 21 godinu pokazuju da je u praksi drugačije.


Ugovorci nepodobni

- Imam redovna primanja i odličnu zaradu i mislio sam da je to dovoljno da podignem stambeni kredit. Obratio sam se jednoj poznatoj banci i, na moje zaprepašćenje, dobio odgovor da, bez obzira na moju kreditnu sposobnost, ne mogu da mi odobre kredit jer imam manje od 21 godine - kaže dvadesetogodišnji Beograđanin Darko Marković, koji radi u IT sektoru.

Osim godina, omladini je nepremostiva prepreka za dobijanje kredita i to što je većina njih zaposlena na određeno vreme na tri meseca, od čega banke zaziru.


Stroga politika

- Da bi klijent mogao da podnese zahtev za kredit, potrebno je da bude u stalnom radnom odnosu od šest do 12 meseci kod poslednjeg poslodavca, uz minimum dve godine ukupnog radnog staža - kažu u Sberbanci.

Dvogodišnje radno iskustvo najčešći je kriterijum za odobrenje zajma na domaćem bankarskom tržištu, izuzev u AIK banci, gde ističu da kreditiraju sve zaposlene koji su u stalnom radnom odnosu minimum šest meseci, a najmanje tri meseca kod trenutnog poslodavca.

- Mladi zaposleni građani mogu dobiti pozajmice, kartice i kredite zavisno od svoje kreditne sposobnosti - kažu u AIK banci.

U Raiffeisen banci, međutim, mladi sa navršenih 18 godina mogu da dobiju samo dozvoljeni minus:
- Klijenti sa navršenih 18 do 20 godina mogu da podnesu zahtev za pozajmice po tekućem računu, koja se odobrava maksimalno u iznosu tromesečnog proseka mesečnih primanja.


Dušan Uzelac - BANKE NE VERUJU MLADIMA

Dušan Uzelac, urednik portala Kamatica, ističe da banke davanje kredita uvek mere procenom rizika da li će dobiti taj novac nazad:

-Banke gledaju da kredit daju osobi sa stabilnim poslom i porodicom. Tu nema morala ni etike, već je reč o proceni da je veća verovatnoća da im neko mlad neće vratiti novac.


USLOVI ZA KREDIT

  • stalni radni odnos
  • minimum šest meseci, a najčešće dve godine radnog staža
  • minimum tri meseca staža kod trenutnog poslodavca

ŠTA MOGU DOBITI OMLADINCI
  • dozvoljeni minus u visini jedne zarade
  • kreditne kartice
  • kredite u zavisnosti od kreditne sposobnosti

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
mladi krediti banke finansijske pozajmice

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana