Tekst objavljen: 17.03.2018 17:30        


Izmene zakona o bezbednosti saobraćaja mogu doneti i poskupljenja. Cena obuke za vozače, bar kada je B kategorija u pitanju, ne bi trebalo previše da se izmeni posle usvajanja zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima Srbije koji se trenutno nalazi pred poslanicima Skupštine Srbije.

Nema obuke vozača bez 62.000 dinara

Naime, kako je "Novostima" potvrđeno u udruženjima auto-škola Srbije, predlagač zakona je odustao od određivanja samo maksimalne cene vozačke obuke (dosad je određivana najniža cena) usvojivši primedbe na tu odluku auto-škola.

- Imali smo sastanak u MUP Srbije i rečeno nam je da je novi predlog kompromisan pa će Vlada Srbije ubuduće određivati i minimalnu i maksimalnu cenu vozačke obuke - kaže Milan Todorović predsednik Udruženja auto-škola Srbije. To praktično znači da se minimalna cena obuke neće značajnije menjati.

MOGLO BI JEFTINIJE

Ima i nekih instruktora i ispitivača koji smatraju da bi cena obuke vrlo lako mogla da bude niža. To bi se postiglo, na primer, uvođenjem obavezne nastave saobraćaja u svim razredima osnovne i srednje škole. Tako bi u startu kandidati "uštedeli" najmanje 12.000 dinara, koliko košta teorijska obuka.

Auto-škole bi mogle i zajedničkim korišćenjem poligona da snize troškove, a mogla bi da pomogne i država kada bi vozila za obuku tretirala kao sredstva za rad AŠ i kada bi AŠ gorivo i rezervne delove mogle da nabavljaju bez PDV.

Moguća su usklađivanja jer je od 2012, kada je određena minimalna cena obuke, do danas gorivo nešto skuplje, a i auto-škole su uvođenjem audio i video-sistema umreženih sa informacionim sistemom MUP imale dodatne troškove. U svakom slučaju, slaže se veliki broj vlasnika auto-škola sa kojima su "Novosti" razgovarale, cena sasvim sigurno neće biti niža.

- Ovakvo rešenje je bolje nego da se ostalo pri određivanju maksimalne cene obuke - objašnjava Todorović.

- Tada bi pretila opasnost da se ponovi period pre 2012, kada su nesavesni vlasnici auto-škola nerealno niskim cenama privukli hiljade kandidata koji su platili najveći danak tom javašluku.

Da podsetimo, tada je retko ko od kandidata imao bilo kakvu teoretsku obuku, umesto 40 časova vožnje za upravljačem nisu proveli ni deseti deo propisanog vremena, a sa skromnim znanjem na drumu su postali nebezbedni i po sebe i po druge.

U sadašnjoj minimalnoj ceni obuke za vozače od 62.000 dinara (za B kategoriju) je cena teorijskog i praktičnog dela, kao i polaganje teorije i vozačkog ispita.

- Cena teorijskog časa je 300 dinara i kandidat mora da prisustvuje na svih 40 časova - kaže Todorović.

- Cena praktičnog časa je minimalno 1.000 i kandidat mora da odveze svih 40 časova.

Za polaganje teorijskog i praktičnog ispita kandidat mora da plati još po 5.000. Da bi dobio dozvolu budući vozač mora da završi i kurs prve pomoći i da obavi lekarski pregled. Cena obuke prve pomoći sa kreće od 4.500 do 6.500 dinara, a lekarsko uverenje od 800 do 1.200 dinara.

Iako je najveći broj auto-škola zbog konkurentnosti poslovao sa minimalnom cenom obuke, ima i onih koje su skuplje, ali one kandidatima nude i vozila više klase i još neke pogodnosti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
auto škola polaganje vožnje obuka vozača

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana