Tekst objavljen: 24.07.2014 16:30        


Neto dobit grupe Naftne industrije Srbije za šest meseci ove godine, iznosi 17 milijardi dinara, što je pet odsto manje od istog pokazatelja prošle godine, saopštio je NIS.

NIS zaradio "samo" 17 mlrd. dinara, država krivac

Direktor kompanije Kiril Kravčenko je ukazao da neplaćanja državnih preduzeća primoravaju NIS da napravi selekciju investicionih projekata i da smanji ukupan obim kapitalnih ulaganja.

Negativni pritisak spoljne sredine postaje sve intenzivniji, i mi teško uspevamo da održimo finansijske i proizvodne pokazatelje kompanije na neophodnom nivou, rekao je Kravčenko.

On je istakao da NIS "danas ima profit ne zahvaljujući povoljnoj makroekonomiji, već više uprkos njoj".

Suma obračunatih direktnih i indirektnih poreskih obaveza NIS grupe prema rezultatima prvog polugodišta 2014. godine, uključujući akcize, porez na prihod i druge poreske dažbine premašila je prošlogodišnji pokazatelj za 15 odsto i iznosi 60,4 milijardi dinara, piše u saopštenju.

Kako je navedeno, prema stanju na kraju juna, ukupan obim dospelih dugova državnih preduzeća za proizvode i usluge NIS iznosi više od 56 milijardi dinara.

U saopštenju se navodi da je NIS prinuđen da smanji obim investicionog programa za 26 odsto u poređenju s istim periodom prošle godine zbog povećanja poreskog opterećenja, otklanjanje posledica poplava u industrijskim objektima kompanije, kao i značajnog smanjenja operativnog novčanog toka.

Manjak finansijskih sredstava za strateški važne projekte kompanija je bila prinuđena da nadoknadi povećanjem zaduženosti. Suma bankarskog duga NIS na osnovu rezultata u prvih šest meseci 2014. iznosi 672 miliona dolara, što je 59 odsto više nego u istom periodu prošle godine, navodi se u saopštenju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
naftna industrija srbije Srbija najveće kompanije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana