Tekst objavljen: 27.03.2015 14:19        


Pojedine banke spremne su da ponude dužnicima da prebace svoje stambene kredite iz franka u evre uz kamatu nižu i od tri odsto.

Niže rate za “švajcarce”

PRITISAK zaduženih u "švajcarcima" urodio je plodom. Pojedine banke su spremne da im ponude da prebace svoje stambene kredite iz franka u evre uz kamatu nižu i od tri odsto. To je ispod minimuma koji je odredila Narodna banka Srbije, prema čijoj odluci prelazak zajma iz "švajcarca" u evro prati sniženje kamata od jedan odsto, pri čemu ne može da bude manja od tri odsto.

MILIJARDAMA BRANE VALUTU

ŠVAJCARSKA centralna banka saopštila je juče da je potrošila 25,8 milijardi franaka, što je 24,6 milijardi evra, na odbranu kursa nacionalne valute krajem prošle godine, uz ocenu da je ta mera skupo koštala ekonomiju zemlje.
Odluka da se ukine minimalni kurs franka prema evru od 1,20 franaka za evro, podstakla je nagli rast "švajcarca".
U izveštaju Švajcarske centralne banke piše da bi troškovi održavanja minimalnog kursa bili veća šteta nego korist za privredu.

U Sosijete ženeral banci su, međutim, odlučili da ponude i manju kamatu od ove kako bi olakšali otplatu stambenih kredita u švacarskoj valuti. Primera radi, ako se klijent odluči da pređe na evre, a ima ostatak duga za stambeni kredit od 50.000 franaka, čija trenutna rata iznosi 284 "švajcarca", odnosno 270 evra, ima mogućnost da snizi ratu na 236 evra, što je u nivou njegove rate pre rasta švajcarske valute u januaru.

- Kako bismo dodatno stimulisali klijente da pređu na evro, ponudićemo im uslove još povoljnije od onih koje je propisala Narodna banka Srbije. Naravno, ako odluče da otplatu, ipak, nastave u švajcarskim francima, spremni smo da im izađemo u susret, u skladu sa odlukom NBS. Naš cilj je da klijentima olakšamo otplatu kredita i omogućimo im da umanje iznos rate koju plaćaju u ovom trenutku, odnosno da je svedu približno na nivo koji su plaćali pre rasta švajcarskog franka.
Još je važnije da se zaštite od rizika eventualnog daljeg rasta vrednosti te valute, pa je naš savet klijentima da ostatak duga konvertuju u evro - kaže Pjer Bosk, član Izvršnog odbora Sosijete ženeral banke.

Kamata je manja od tri odsto, ali treba znati da zavisi od slučaja do slučaja, jer nisu svi potpisivali iste ugovore. Sosijete ženeral banka nije odobravala stambene kredite u francima, ali je preuzimanjem KBC banke na sebe preuzela i ove zajmove.

Zbog toga je ova francuska banka ponudila rešenje za svoje klijente, korisnike kredita u švajcarskim francima, kojima su mesečne rate, kao i ostatak duga uvećani zbog jačanja kursa švajcarskog franka. Koliko danas, ovi klijenti mogu da kontaktiraju s Korisničkim centrom, zakažu sastanak sa svojim ličnim bankarom, koji će im predstaviti pripremljene modele i efekte svake od predloženih opcija i posavetovati ih koje rešenje najviše odgovara njihovim potrebama i mogućnostima.
ZARADA

KAMATA za stambene kredite u evrima trenutno iznosi od 3,80 do 5,50 odsto na godišnjem nivou. Građani koji su prethodnih godina uzeli stambene zajmove u ovoj valuti plaćaju znatno niže kamate od sadašnjih, jer od 2008. godine sa izbijanjem krize drastično je pao euribor - kamata od koje zavisi cena stambenih zajmova.

Olakšice su najavile i grčke banke, koje su plasirale najviše kredita u "švajcarcima". Prema njihovim najavama, olakšice će, takođe, biti bar onakve kakve je propisala NBS ili čak povoljnije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
stambeni krediti krediti u švajcarcima švajcarac

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana