Tekst objavljen: 14.05.2016 14:26        


Nacionalni okvir kvalifikacija je u pripremi. Koristi bi trebalo da imaju učenici i studenti, ali i privreda. Priznavaće se neformalno obrazovanje, odnosno konkretna primenjiva znanja.

NOK: Priznavaće se neformalno obrazovanje

Učenici će precizno znati šta im sve pruža obrazovni sistem.
Nacionalni okvir kvalifikacija (NOK), koji će Srbija uskoro dobiti, trebalo bi da unapredi obrazovni sistem. NOK će pokazati šta pojedinac ume i može da radi, što će davati jasniji signal privredi, prilikom zapošljavanja.

Od NOK-a će pored učenika i studenata najviše koristi imati privreda, jer će se znati ko je za koji posao kvalifikovan.NOK treba da predstavi koja znanja, veštine i kompetencije ima određeni pojedinac, a ne samo koju školsku spremu ima i koju školu je završila.

Isti princip na svim nivoima

Prema Nacionalnom okviru kvalifikacija Srbije (NOKS), koji treba da bude usvojen do kraja ove ili početkom sledeće godine, ideja je da svako radi posao za koji je kvalifikovan.

“Svi očekujemo da lekar koji nas leči ima odgovarajuću kvalifikaciju, a to podrazumeva da ima odgovarajuća znanja, veštine, stavove i sposobnosti. Isti princip važi za kvalifikacije na svim nivoima. Individualni poljoprivredni proizvođač mora da zna svojstva pesticida i đubriva, mora da ih koristi na način i u skladu sa uputstvima. U suprotnom, posledice su velike”, objašnjava za Blic savetnica ministra prosvete Mirjana Bojanić.

Okvir kvalifikacija će, kako kaže, pomoći učenicima i studentima da bolje razumeju mogućnosti koje im pruža obrazovni sistem, imaće veću mobilnost, horizontalnu i vertikalnu, kroz obrazovni sistem.

“NOKS će obezbediti prepoznavanje i priznavanje neformalnog i informalnog učenja, ali i uporedivost i prepoznatljivost kvalifikacija stečenih u Srbiji sa onima stečenim u drugim zeljama, kao i obrnuto. Od poslodavaca se očekuje da se aktivno uključe i daju svoj doprinos razvoju obrazovanja, a za uzvrat će dobiti odgovarajuću kvalifikovanu radnu snagu”, kaže posebna savetnica ministra.

“Kvalifikacije se razvijaju na osnovu opisa rada, ali jedna kvalifikacija može da osposobi za rad u više zanimanja”, objašnjava Bojanić.

Lako do zabune

Kvalifikacije stečene u jednoj zemlji prikazuju se u Nacionalnom okviru kvalifikacija te zemlje, koji dalje povezuje svoje nivoe kvalifikacija sa odgovarajućim nivoima u Evropskom okviru kvalifikacija (EOK).

U praksi je moguće da se jedne kvalifikacije NOK-a idealno uklapa u jedan nivo jedne od tri kolone EOK (znanje, veštine i kompetencije), ali da se u drugim delovima bolje uklapa u neku od druge dve kolone, što može dovoditi do poteškoća u povezivanju nivoa kvalifikacija na nacionalnom i evropskom nivou.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nok dualno obrazovanje obrazovanje neformalno obrazovanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana