Tekst objavljen: 04.04.2019 11:45        


Buduće mame će pre otvaranja bolovanja morati da rade 12 meseci u kontinuitetu kako bi primale punu zaradu. Dosada su imale prave na nju nakon tri meseca rada.

"Novi zakon dovodi trudnice u još gori položaj"

To je novina koju donosi novousvojeni Zakon o zdravstvenom osiguranju, koji dovodi trudnice u veoma loš položaj, piše Politika.

"Osim toga, trudnice koje su zaposlene svega nekoliko meseci, primaće samo nekoliko hiljada dinara kada odu na bolovanje, jer po Zakonu o finansijskoj podršci porodicama sa decom, moraju da budu zaposlene 18 meseci pre odlaska na porodiljsko odsustvo da bi dobijale punu zaradu", objašnjava Tatjana Macura iz Inicijative Mame su zakon.

Plata trudnice, koja je bila zaposlena svega tri meseca izračunava se tako što se njenoj zaradi dodaje devet meseci minimalne republičke zarade i onda se taj iznos deli na 12 meseci.

To znači da će trudnica, koja je imala platu 30.000 dinara i koja je otvorila bolovanje tri meseca po zasnivanju radnog odnosa, mesečno dobijati 21.100 dinara do porođaja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Kada se porodi, dobijaće svega 5.000 dinara jer po važećem Zakonu o finansijskoj podršci porodicama s decom, koji je stupio na snagu 1. jula 2018. godine, trudničko bolovanje ne ulazi u obračun naknade za porodiljsko odsustvo i odsustvo s posla radi nege deteta.

"Iako su našim političarima puna usta priče o natalitetu, zakoni koje donose ne govore o njihovim dobrim namerama. Novousvojeni zakon trudnice praktično primora da rade sve do porođaja, bez obzira da li imaju normalnu ili rizičnu trudnoću", kaže Tatjana Macura.

2 komentara

  1. User image
    Milan 05.04.2019 12:49

    Pa dokle više, neka oni odgajaju dete sa 5000 din mesečno neće imati ni za pelene dovoljno uzeše nam sve na svakom proizvodu 20 posto poreza, a cene samo rastu, a šta nam daje država da nas zatre kao naciju. Promenite politiku ovako ništa ne valja uništavate narod kako ne vidite.

  2. User image
    Zevs 13.04.2019 13:48

    ovo za trudnicko je skroz OK (da bi se sprecile zloupotrebe kojih ima dosta, jednostavno takav smo narod postali pod konstantnom bedom), ovo za porodiljsko je totalna glupost i to treba izjednaciti sa trudnickim sto se tice plate

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zakon o zdravstvenom osiguranju trudnoća 18 meseci tatjana macura trudnice trudničko bruto plata zaposlenje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana