Tekst objavljen: 03.08.2018 10:38        


Vlasnik turističke agencije SAB travel ima još jednu agenciju SAB travel end servis sa licencom koja važi do 2021. godine i polisom osiguranja, pišu Novosti.

Novosti: Vlasnik propalog SAB-a ima "rezervnu" agenciju

Kako list saznaje, vlasnik agencije, koja je pre nešto više od mesec zatvorena pošto je više hiljada ljudi ostalo bez svog plaćenog letovanja, upravo osniva još jednu agenciju sa sedištem u Novom Sadu.

"Rezervna" agencija je registrovana u APR još u februaru, a nedavno je, u ime jednog saradnika, pozvao bivše zaposlene da se vrate na posao u agenciju koja je u osnivanju. I vlasnik agencije "B2P", koja je nedavno vodila srednjoškolce u Španiju, pre dve godine prevario je 57 putnika propale agencije "Best 89".

Ovo nisu prvi ovakvi slučajevi nadmudrivanja države, jer je ovaj "recept" prvi primenio nekadašnji vlasnik agencije "Triniti" koji je 2012. godine u Hurgadi ostavio 174 putnika. On je, naime, već sledećeg leta počeo da radi pod tuđim imenom kroz agenciju "Uniko", a prevareni turisti nisu ni krenuli put Crvenog mora, niti im je novac vraćen.

Turistička agencija SAB travel iznenada je krajem juna otkazala više hiljada aranžmana zbog problema u poslovanju nakon čega je u nju ušla inspekcija i pokrenut postupak oduzimanja licence. 

"JUTA je ovu agenciju odmah izbacila iz članstva čim smo shvatili povezanost sa gazdom 'Trinitija'. Upravo zbog takvih je osnovana 'Juta garancija'. Od 18 agencija koje su poslednjih godina propale, samo su tri bile članice i njihovi turisti su obzbeđeni i isplaćeni", kaže Aleksandar Seničić, direktor JUTA.

Tako su, recimo, putnici agencije "Flaj travel", koja je bila subagent i nema "Juta garanciju" morali sami ponovo da uplaćuju odmor i kupuju avio-karte. Inače, vlasnici ove agencije pokušavaju da spreče dolazak stečajnog upravnika tako što se dogovaraju sa kolegama da im pomognu u rekonstrukciji firme, pokušavajući da dokažu da i oni imaju potraživanja, na osnovu čega bi dobili novi kredit i nastavili poslovanje.

Vlasnici ove agencije bar nisu pobegli iz zemlje kao što je to uradio gazda subotičke Sun&Sea, koji je sa novcem nestao put Mađarske. Isto je uradio i Egipćanin, gazda "Junajteda", koji je 2011. godine pobegao u pravcu Sahare. Prošle godine je vlasnik agencije "Trend" u Staroj Pazovi prodao kuću, uzeo oko 50.000 evra od organizatora putovanja i pobegao u Australiju.

Jedna od retkih agencija koja je tiho propala bila je "Džoli travel", koja je devedesetih bila među najjačim. Vlasnici su izašli iz posla i otvorili dva hotela, u Beogradu i Budvi.

Mnogi vlasnici, međutim, nemaju rodbinu u insotranstvu, pa su ostali u zemlji i ponovo otvorili agencije. Recimo, vlasnici "Kontea", "Šumadija travela", "Džet seta" i mnogih drugih ponovo su počinjali biznis pod tuđim imenima, propadali su i po tri puta. Neki od njih su čak tražili i subvencije od države za dovođenje stranih turista, ali ih, do sada, nisu dobili.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
propala agencija turistička agencija agencije S.A.B prevareni putnici turistički aranžmani

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana