Tekst objavljen: 23.09.2021 12:55        


Kako javljaju mediji, Evropska komisija mogla bi danas da predstavi zakonski predlog koji predviđa uvođenje univerzalnog punjača za elektronske uređaje

Od 2024. godine punjači se više neće prodavati zajedno sa uređajima?


Takođe bi bila zabranjena prodaja punjača u paketu s uređajima na području Evropske unije, piše tportal.Cilj ovog predloga jesmanjenje elektroničkog otpada, ponajpre onog vezanog uz pametne telefone, tablete, slušalice, kamere i zvučnike.

Zasad nije jasno zašto, ali čini se kako ista pravila neće vrediti za e-čitače i bežične punjače, piše Tech Radar. Kao zajednički standard mogao bi biti predložen USB-C, koji je već 2018. godine bio ugrađen u nešto manje od trećine svih pametnih telefona prodatih u Evropskoj uniji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


U Komisiji se nadaju kako će, nakon sprovedene javne rasprave i zakonodavne procedure,novi zakon stupiti na snagu tokom 2024. godine.Nije izvesno kako će do toga i doći, ali ovo je važan prvi korak prema ostvarivanju tog cilja.

Evropski parlament je krajem januara 2020. godine izglasao rezoluciju kojom je zatraženo uvođenje univerzalnog punjača za mobilne telefone i male elektronske uređaje.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
punjači za električne uređaje 2024 odvojena prodaja punjači evropska unija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana