Tekst objavljen: 21.03.2019 15:05        


Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i elektronsku upravu, očekuje da će sve usluge države za građane i privredu za dve do tri godine biti elektronske.

Od leta nova pravila za zamenu vozačke dozvole

On se i nada da će već ovog leta građani moći preko interneta da zatraže zamenu vozačke dozvole i da im ona poštom stigne na kućnu adresu. "Posle toga ćemo da pristupimo pasošima i ličnim kartama, koje su mnogo teže, jer MUP traži još jedan otisak prsta prilikom preuzimanja ovih dokumenata", kaže Jovanović.

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu će, prema njegovim rečima, uložiti ove godine u razvoj elektronske uprave oko 1,8 milijardi dinara.

"Najveća investicija je izgradnja novog Data centra u Kragujevcu koji će biti završen početkom 2020. i u koji će već ove godine biti uloženo 1,2 milijarde dinara", navodi Jovanović u razgovoru za Magazin "Biznis".

Objašnjava da je cilj te institucije da centralizuje i koordinira razvoj IT usluga i usluga e-uprave na nivou države.

"U Beogradu smo prošle godine napravili veliki državni Data centar. Međutim, već je 20 državnih institucija smestilo svoju opremu i podatke za godinu dana, i mi smo skoro napunili planirane kapacitete. A gde su tek lokalne samouprave, opštine... Zato je u planu izgradnja još jednog, većeg Data centra u Kragujevcu. Tu će biti smešteni i bekap podaci, a biće mesta čak i za komercijalne korisnike", ističe Jovanović.

Podseća da je Kancelarija od osnivanja, u avgusta 2017. godine, do sada implementirala različite kompleksne informacione sisteme koji prožimaju više ministarstava.

"Prvi informacioni sistem 'Bebo, dobrodošla na svet' omogućava roditeljima da još u porodilištu upišu dete u matičnu knjigu rođenih, prijave prebivalište, podnesu zahtev za zdravstvenu karticu i za roditeljski dodatak, i to za 10 minuta u razgovoru sa zdravstvenim radnikom. Imamo 150.000 beba registrovanih elektronski...Na ovaj način je do sada ostvarena ušteda od oko tri miliona evra", kaže Jovanović.

Pored toga, pokrenut je i informacioni sistem eZUP, koji omogućava razmenu podataka po službenoj dužnosti između osam velikih državnih institucija, zatim eKatastar, eRecept, u toku je pilot-projekat eInspektor...

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

"U planu je da se napravi veliki registar eTurista, gde bi i veliki hoteli i privatnici, naročito u seoskom turizmu, evidentirali svoje smeštajne kapacitete i prijavljivali goste, kako bismo mogli da uredimo oblast turizma", dodaje Jovanović.

Pored toga, u planu je i projekat centralni registar stanovništva, gde će na jedan klik biti dostupni osnovni podaci o svakom građaninu, a druga svrha je da građani mogu da vide kada je neko od državnih službenika pristupao podacima, najavio je Jovanović.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dokumenta vozačka dozvola nova vozačka dozvola

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana