Tekst objavljen: 19.01.2020 18:00        


Ovim izmenama građani će uštedeti više od 12,5 miliona dinara, odnosno više od 107 hiljada evra

Od sada bi trebalo da brže i lakše vadimo nove dokumente

Ministarstvo unutrašnjih poslova i Kabinet predsednika vlade uspešno su završili optimizaciju postupka i pojednostavljenje procedure u slučaju krađe ili izgubljene putne isprave.

Ova mera predviđena je vladinim Planom prioritetnih aktivnosti za smanjenje administrativnih tereta u Republici Srbiji od 2019. do 2021. godine "Stop birokratiji".

Izmenama Zakona o putnim ispravama značajno je pojednostavljen postupak koji više ne predviđa objavu poništavanja starog dokumenta u "Službenom glasniku"Republike Srbije, što je građanima nametalo troškove u novcu i vremenu.

Takođe, novi dokument nije mogao biti izdat pre objave poništavanja dokumenata u "Službenom glasniku". Sada se spisak poništenih dokumenata objavljuje svakodnevno u javno dostupnoj evidenciji na veb prezentaciji Ministarstva unutrašnjih poslova.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ova izmena je izuzetno značajna jer daje mogućnosti i drugim organima i subjektima da provere validnost ličnog dokumenta građanina prilikom pružanja usluga, potpisivanja ugovora i slično, što je u duhu otvorenih podataka i razmene podataka.

Ovim izmenama građani će uštedeti više od 12,5 miliona dinara, odnosno više od 107 hiljada evra.

Isto pojednostavljenje predviđeno je i izmenama Zakona o ličnoj karti koji je prošao javnu raspravu i čije se usvajanje očekuje u narednom periodu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
lična karta izdavanje pasoša lakše do dokumentacije lična dokumenta manji trošak vađenje novih dokumenata

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana