Tekst objavljen: 24.08.2019 15:00        


Prema najavama Ministarstva finansija, od sledeće godine poslodavci će plaćati manje poreze i doprinose na zarade zaposlenih.

Od sledeće godine poslodavci će plaćati manji porez i doprinose za zaposlene

Taj namet trenutno iznosi od 62 do 64 odsto - u zavisnosti od visine plate. Iako se ne zna koliko će iznositi smanjenje stručnjaci su saglasni da suficit u budžetu omogućava i smanjenje nameta i povećanje plata i penzija. Ipak, upozoravaju da se treba kretati u okviru jednog procenta BDP-a, odnosno 50 milijardi dinara.

Direktorka za regulatornu reformu u NALEDu, Jelena Bojković, za PRVA TV kaže da smo prošle godine imali oko 32 milijardi dinara suficita, i da je izvršeno umanjenje opterećenja rada za 0,75 odsto.

Bojković kaže da je odavno došlo vreme da se nameti na zarade zaposlenih smanje i da je jedini način da se ekonomija podrži upravo smanjenjem poreza i doprinosa."80 odsto privrednika kaže da su najveće opterećenje u njihovom radu porezi i doprinosi na zarade radnika, koji su skupi kada pitate domaćeg privrednika." kaže ona i dodaje da ti porezi iznose oko 39,2 odsto od ukupne sume koja se isplati, a prosek u Evropi je oko 41 odsto, što znači da je Srbija ispod proseka, to jest opterećenja su manja.

Ističe primer sistema oporezivanja zarada kod sezonskih radnika u poljoprivredi koji je uveden prošle godine. Sezonci rade svega par dana, dok se poslodavci susreću sa raznim komplikacijama u administrativnom delu, a porezi i doprinosi su preveliki.2017. godine bilo je prijavljeno svega 3,500 sezonskih radnika, a ove godine je uveden elektronski sistem gde je proces znatno olakšan poslodavcu, koji putem mobilne aplikacije u svega nekoliko minuta može da prijavi svog potencijalnog radnika.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

"Uveden je sistem u kome poslodavac plaća samo 300 dinara po radniku. 2017. godine je bilo prijavljeno 3,500 radnika a u prvih šest meseci ove godine 17,000 radnika." isitče Bojković i kaže da upravo zbog smanjenja poreza od 50 odsto, sa 600 na 300 dinara, i olakšanja administrativnog postupka mnogo veći procenat poslodavaca sada prijavljuje svoje radnike.

"Kad se smanje porezi i doprinosi, kada se administrativno olakša postupak zapošljavanja, u tom trenutku vi dobijate pet ili 10 puta više prijavljenih radnika", istakla je Bojković.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
poslodavac radnik doprinosi porezi zarade

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana