Tekst objavljen: 25.02.2015 11:25        


Ministar finansija Dušan Vujović rekao je da je Srbija "dobila ogromno priznanje međunarodne zajednice koja je predstavljena u savetu direktora Međunarodnog monetarnog fonda", koji je doneo pozitivnu odluku o sklapanju trogodišnjeg aranžmana iz predostrožnosti sa Srbijom.

Ogromno priznanje međunarodne zajednice

"Bilo je planirano da bude 23. februara i tako se i dogodilo. Mi smo do 23. februara ostvarili čitav niz stvari koje smo ranije dogovorili - doneli smo budžet, doneli smo čitav niz mera, koje su već realizovane pre 1. februara, sada idemo dalje u implementaciju ovog programa", rekao je sinoć Vujović za RTS.

"Ovo je ne samo priznanje vladi predsednike (Aleksandra) Vučića i Srbiji u celosti. Ovo je i velika obaveza da istrajemo u reformama i konačno istrajemo u tome da pripremimo teren za ekonomsku budućnost Srbije", rekao je ministar finansija.

"Pošto se mi nalazimo na putu realizacije tih reformi, jako je važno je da nam tako kredibilna institucija kaže da imate konzistentan program reformi u kojem reformišemo finansijski sektor, pripremamo osnov za ekonomski rast investicija, zapošljavanje, isto tako da smo kredibilan partner da ćemo rešiti probleme strukturnih reformi, da ćemo rešiti probleme prošlosti, reformisati javna preduzeća i javnu upravu", rekao je Vujović.

Na pitanje da li će nam sada uz podršku MMF-a biti teže ili lakše da ostvarimo zadatke kao što su smanjenje minusa u javnoj kasi, javnog duga i nezaposlenost, Vujović je istakao da je ovo program vlade koji podržava MMF.

"Ovo je program koji ćemo zajedno pratiti, realizovati. Ponavljam, najveći teret u definisanju programa i primeni ovog programa jeste na predsedniku Vučiću i vladi Srbije. Mislim da ćemo u tome istrajati", naveo je ministar.

"Prisustvo Fonda u svemu tome podiže kredibilitet programa, daje stručnu institucionalnu kredibilnost ovog programa i omogućava nam da međunarodni investitori to prepoznaju, da dođe u Srbiju i u takozvanom trehem talasu investicija iskoriste naše prednosti u regionalnom nivou i evropskom nivou", rekao je Vujović.

On je prethodno za TV Pink rekao da je ovaj aranžman priznanje svim građanima koji su žrtvu već podneli smanjenjem penzija i plata i podstrek svima da bi trebalo podržati program reformi i zdrav ekonomski put.
Prema njegovim rečima, Srbija već ostvaruje "impresivne" rezultate.

"Smanjili smo deficit, imamo suficit u prvih 40 dana ove godine, i ako se tako nastavi očekujemo da ćemo izvesti Srbiju na put ekonomskog oporavka", poručio je ministar Vujović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
finansije srbije priznanje mmf MMF

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana