Tekst objavljen: 23.02.2019 13:03        


Na fakultetima u Srbiji je zastupljen stav da je teorijsko znanje dovoljno da pripremi studente za ono što ih čeka nakon akademskih studija - posao. Međutim, praktično iskustvo i učenje na realnim primerima iz prakse je neophodno da bi studenti bolje razumeli šta ih, zapravo, čeka na budućem radnom mestu i da bi se kasnije bolje snašli u radnom okruženju.

Okupljanje prestižnih svetskih univerziteta u Beogradu

Ovo je izuzetno važno za studente, pogotovo kada su u pitanju oblasti kao što su menadžment i informacione tehnologije, gde je besmisleno učiti samo puku teoriju nepovezanu sa realnim poslovnim svetom i pravim poslovnim problemima. Iz ovih razloga, u svetu se već godinama aktivno primenjuje metodologija poslovne studije slučaja.

Fakultet organizacionih nauka (FON) je na ovaj način uspeo da uvede inovaciju u tradicionalni način obrazovanja u Srbiji i postao pionir uvođenja pomenute metodologiju u redovnu nastavu. Na inicijativu prof. dr. Vesne Damnjanović, pored primene navedene inovacije u redovnoj nastavi, izučavanje studije slučaja je zastupljeno i kao vannastavna aktivnost. Kao rezultat, istaknuti studenti imaju priliku da se takmiče i ostvaruju uspehe na svetskim takmičenjima u rešavanju poslovne studije slučaja. Kruna svega ovoga je osnivanje svetskog studentskog takmičenja u rešavanju poslovne studije slučaja - Belgrade Business International Case Competition (BBICC) 2013. godine. Ove godine se takmičenje BBICC održava sedmi put zaredom u organizaciji Fakulteta organizacionih nauka i studentske menadžment konsalting organizacije - Case Study Club. BBICC će od 7. do 13. aprila ove godine ugostiti studentske timove i mentore čak 20 prestižnih svetskih univerziteta i biznis škola u Beogradu.

Šta je studija slučaja?

“Studija slučaja je interaktivna metoda učenja nastala na Univerzitetu Harvard, a primenjuje se u raznim granama nauke, poput medicine, prava i sl., a mi je konkretno primenjujemo u biznisu. Kako to funkcioniše? Sama studija slučaja predstavlja problem ili izazov jedne organizacije, koja može biti mala organizacija, velika kompanija ili čak nevladina organizacija. Ti izazovi se postavljaju pred studente koji se stavljaju u ulogu donosioca odluke. Oni analiziraju podatke, identifikuju probleme i daju predloge.” - ističe prof. dr Vesna Damnjanović sa FON-a, generalni direktor svetskog takmičenja u rešavanju poslovne studije slučaja BBICC i dugogodišnji mentor ove metode učenja na FON-u i u Case Study Club-u.

BBICC je rangiran u top 10 najboljih takmičenja ovog karaktera u čitavom svetu, po kriterijumima eminentnog Univerziteta u Oklandu, pionira u oblasti studije slučaja. Ove, kao i prošle godine, BBICC će biti na najvišem nivou time što će čak 80 studenata sa 20 prestižnih svetskih univerziteta i biznis škola doći u aprilu u Beograd na nedelju dana da se takmiče u rešavanju tri studije slučaja za tri različite, uspešne domaće kompanije. Učešće na takmičenjima u rešavanju poslovnih studija slučaja je za studente jedinstvena prilika da nauče nešto novo i steknu iskustvo koje predstavlja odličnu pripremu za budući posao, kao i odličan dodatak njihovom CV-u.

”Kada se osvrnem na studije, shvatam da su takmičenja u rešavanju poslovne studije slučaja igrala ključnu ulogu u mojoj karijeri: zbog njih sam učila i usvajala nove veštine, razvila interesovanje za konsalting i upoznala neke od najtalentovanijih ljudi ne samo sa mog univerziteta nego i iz celog sveta. Takmičenja u rešavanju studije slučaja su srž uspešnih biznis škola - i bilo mi je zadovoljstvo da budem deo tako dinamične zajednice, koja uvek pruža podršku, tokom protekle četiri godine. ” - istakla je Amanda Schmitz sa Univerziteta u Vašingtonu za sajt svog univerziteta, koja je sa svojim timom osvojila drugo mesto na takmičenju BBICC 2018. godine.

Beograd, mesto okupljanja mladih biznis umova iz sveta

U aprilu će se takmičiti timovi od po četiri studenta, koji dolaze iz zemalja iz celog sveta kao što su Amerika, Australija, Kanada, Rusija, Švajcarska, Kina, Tajland… Sa njima će takođe snage odmeriti i srpski tim, sa Fakulteta organizacionih nauka. Pored rešavanja različitih studija slučaja, odnosno takmičarskog dela BBICC-a, učesnici će imati priliku da, kroz razne društvene i zabavne aktivnosti, upoznaju Beograd i srpsku tradiciju, kulturu i običaje. Tri tima koja se na takmičenju pokažu kao najbolji će biti proglašeni pobednicima ovogodišnjeg takmičenja, u subotu, 13. aprila 2019. godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Uspesi studenata FON-a na takmičenjima

Ideja za osnivanje jednog ovakvog takmičenja u Beogradu proizašla je upravo iz uspeha koje su studenti FON-a postigli u rešavanju poslovnih studija slučaja, u konkurenciji sa najprestižnijim univerzitetima i biznis školama iz celog sveta. Samo neki od uspeha srpskih studenata, pod mentorstvom prof. dr Vesne Damnjanović bili su: prvo mesto u svetu na takmičenju University of Navarra International Case Competition u Pamploni, u Španiji, u martu 2015. godine; prvo mesto na takmičenju BI International Case Competition u Oslu, u Norveškoj, u februaru 2016. godine; prvo mesto na takmičenju McGill Management International Case Competition u Montrealu, u Kanadi, u martu 2016. godine, treće mesto na takmičenju FEP U.

Porto International Case Competition
u Portu, u Portugalu, u oktobru 2016. godine; finalisti na takmičenju CBS Case Competition u Kopenhagenu, u Danskoj u februaru 2018. godine; prvo mesto na takmičenju Unilever Future Leaders' League u Londonu, u Velikoj Britaniji, u aprilu 2018. godine; finalisti na takmičenju L'Oréal Brandstorm u Parizu, u Francuskoj u martu 2018. godine, regionalni pobednici na takmičenju Unilever Future Leaders' League u Bukureštu, u Rumuniji, u februaru 2019. godine i plasman na finale u Londonu. Studenti FON-a, osim rezultata na svetskom nivou redivno postižu uspehe na nacionalnom i regionalnom nivou. Za više informacija posetiti sajt, kao i zvaničnu Facebook stranicu takmičenja.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
studenti univerzitet fakultet BBICC

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana