Tekst objavljen: 10.02.2016 12:53        


Generalni direktor ruske naftne kompanije Rosnjeft, Igor Sečin, izneo je danas ideju koordinisanog smanjenja proizvodnje nafte u vodećim zemljama-proizvođačima kako bi se pružio podstrek cenama, izveštava agencija Rojters. 

OPEK-ova proizvodnja je udavila cene nafte

Sečin je, na "Međunarodnoj naftnoj konferenciji" u Londonu, rekao da je prezasićenost tržišta posledica prekomerne proizvodnje u članicama Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK).

Pored predloga da svi vodeći proizvođači smanje proizvodnju za po milion barela dnevno, Sečin je rekao i da će proizvodnja nafte iz škriljaca u SAD, koja je takođe ključni razlog prekomerne ponude, pasti na duži rok.

"Proizvodnja iz uljnih škriljaca u SAD će dostići vrhunac u 2020. godini", naveo je on, ocenjujući da su se američki proizvođači nafte pokazali otpornijim na pad cena.

"Tržišta nafte iz škriljaca su veoma brzo reagovala na cenovni šok, pošto je produktivnost dramatično porasla, troškovi proizvodnje su smanjeni, a proces hidrauličnog lomljenja (fraking) je postao efikasniji".
Sečin je, takođe, izrazio očekivanje da će Iran povećati proizvodnju na pet do šest miliona barela dnevno do 2025. godine.

Cene nafte su u proteklih godinu i po dana pale za preko 70 odsto, na blizu 30 dolara za barel, jer je ponuda premašila tražnju za do dva miliona barela dnevno, nakon što je OPEK doneo odluku da ne smanjuje proizvodnju.

Posrnule zemlje-proizvođači nafte apelovale su proteklih nedelja na glavnu članicu OPEK-a, Saudijsku Arabiju, da sazove vanredni sastanak kako bi se razgovaralo o potencijalnom smanjenju proizvodnje, ali je Rijad poručio da će o rezovima razmišljati tek pošto se svi vodeći proizvođači slože po tom pitanju, navodi Rojters.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta opek-a proizvodnja nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana