Tekst objavljen: 19.12.2014 9:30        


Najlikvidnije akcije na Beogradskoj berzi, akcije Naftne Industrije Srbije (NIS) konačno su danas zabeležile oporavak nakon desetodnevnog negativnog niza.

Oporavak vrednosti akcija NIS-a

Nakon jučerašnjeg dana, kada se cena akcije spustila do nivoa od 701 dinar, što se nije desilo još od novembra 2012, i pada od čak 15,44 odsto tokom poslednjih 10 dana, otpor koji se stvorio na ceni od 700 dinara uspeo je da pogura akcije NIS-a u pozitivnom smeru, kažu za Tanjug u brokerskoj kući Prudens Kepital (Prudence Capital).

"Oporavak stranih berzi, koji je počeo rastom poverenja da će centralne banke širom Evrope nastaviti da podupiru ekonomiju i delimičnom stabilizacijom kursa rublje, za sada je na Beogradskoj berzi, u pogledu najlikvidnijih akcija, uticao samo na akcije NIS-a koje su danas porasle 2,85 odsto i zatvorene na ceni od 721 dinar, uz promet od 7,7 miliona dinara", navode u Prudensu.

Naime, povlačenje kapitala stranih investitora iz rizičnih zemalja, koje je uzrokovano produbljivanjem krize u Rusiji i padom cene nafte na svetskom tržištu, uticalo je znatno na najlikvidnije akcije na Beogradskoj berzi u proteklom periodu.

Nakon godišnjeg maksimuma indeksa Belex15, koji je 5. decembra dostigao nivo od 705,94 poena, krenuo je oštar pad tokom kojeg su korekciju pretrpele sve najlikvidnije akcije na Berzi i tako ispratile trend koji je zavladao na svim tržištima, objašnjavaju analitičari Prudens Kepitala.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
akcije besplatne akcije dividenda Akcije NIS

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana