Tekst objavljen: 23.10.2013 10:15        


Ekspanzija poslovanja i vrtoglavi rast plasmana koji su na srpskom tržištu doživele banke mogli bi se ponoviti u finansijskom sektoru, ali na polju osiguranja. Za sada promene na našem tržištu dolaze preko granice. Tako je Unika osiguranje dogovorilo preuzimanje Basler osiguranja u Srbiji.

Osiguravajuće kuće u Srbiji namirisale veliku zaradu

Srpsko tržište osiguranja prilično je skromno. Premija po stanovniku je ispod sto evra godišnje – kreće se između 76 i 98, u zavisnosti od godine. U Hrvatskoj je oko 400 evra. Ali interesovanja ima

– Mislim da će već početak ozbiljnijeg rasta privredne aktivnosti i standarda doneti i porast premija – kaže stručnjak za oblast osiguranja dr Boris Marović.

– Najveće interesovanje vladaće za polise vezane za penziono osiguranje. Svedoci smo toga da sve više zemalja ima teškoće u isplati penzija iz državnih fondova. Sve više zaposlenih će u narednom periodu shvatati da neće moći da dočeka mirnu starost ako se osloni samo na državne fondove penzionog osiguranja. Zato očekujem da će sve vrste osiguranja vezane za penzije prve početi da rastu kod nas.

Druga oblast koja će neminovno doživeti ekspanziju u ovom sektoru su osiguranja vezana za poljoprivredu, smatra on.

Na srpskom tržištu osiguranja posluju 24 kompanije. Gotovo trećinu tržišta drži Dunav, kompanija u državnom vlasništvu. Privatizacija je nekoliko puta najavljivana, ali se od toga odustajalo, uglavnom uz argument da je kriza i nije pravo vreme.

Preuzmanje koje je uradila Unika govori da je pravo vreme uvek. A koliko bi se na tome moglo zaraditi zavisi prevashodno od toga koliko dobro posluje Dunav. Ukrupnjavanje tržišta govori da vreme oštrije konkurencije tek dolazi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
tržište osiguranja Srbija osiguravajuće kuće društva za osiguranje osiguranje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana