Tekst objavljen: 02.04.2015 9:55        


Cene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji ponovo pale, zbog mešovitih podataka o američkim zalihama nafte i benzina, odugovlačenja pregovora o iranskom nuklearnom programu i ovonedeljnog praznika, naveli su analitičari. 

Pad cena nafte uoči katoličkog Uskrsa

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u maju pojeftinila je na Njujorškoj berzi 52 centa na 49,57 dolara, dok je nafta tipa "brent" za majsku isporuku u Londonu pojeftinila 50 centi na 56,60 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Finansijska tržišta u vodećim centrima za trgovanje sirovom naftom, među kojima su Singapur, Sjedinjene Države i Britanija, biće sutra zatvorena uoči najvećeg katoličkog praznika Uskrsa (5. aprila).

Prema ocenama analitičara, trgovci su takođe bili fokusirani na najnoviji izveštaj američkog ministarstva za energetiku, koji je pokazao da su u nedelji zaključno sa 27. martom, zalihe benzina porasle na novi rekordni maksimum od 471,4 miliona barela.

Ovaj izveštaj je, međutim, otkrio i blagi pad proizvodnje nafte od 36.000 miliona barela dnevno, čime je prekinut dugotrajni rast proizvodnje na rekordne nivoe koji je doprineo prekomernim globalnim zalihama.

"Pad u proizvodnji nafte daje izvesnu nadu da prekomerne zalihe države mogu biti stavljene pod kontrolu, i da mogu doprineti skoku cena", izjavio je tržišni strateg sidnejske kompanije "CMC markets", Majkl Mekarti, i dodao da pregovori između Irana i zapadnih sila namenjeni sprečavanju Teherana da napravi nuklaernu bombu ostaju u fokusu trgovaca.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte cena nafte na berzi pad cene nafte nafta zalihe nafte svetske zalihe nafte sirova nafta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana