Tekst objavljen: 30.10.2016 13:00        


Banke odobravaju dozvoljeni minus do tri plate, dok je limit na karticama do pet zarada. Ovakve pozajmice imaju kamate veće i od 30 odsto na godišnjem nivou.

Paprena kamata za dozvoljeni minus i kreditne kartice

Da bi više zaradile, neke banke su odlučile da povećaju limite za dozvoljeni minus i kreditne kartice, jer su to dve najskuplje usluge koje pružaju klijentima. Tako građani mogu da koriste dozvoljeno prekoračenje po tekućem računu do tri plate, dok na kreditnoj kartici limit može da dostiže i pet zarada.

Pri tome, kamate na dozvoljeni minus i kreditne kartice se kreću u proseku od od 22 do 26 odsto, a kod nekih banaka premašuju i 30 odsto. To je dva, pa i tri puta skuplje nego da se koristi gotovinski kredit.

OKRUŽENjE

Kamate na dozvoljeni minus i kreditne kartice kreću se u Hrvatskoj na primer od 10 do 13 odsto godišnje. U Austriji i Nemačkoj su za dva do tri odsto niže. Kod nas se dozvoljeni minus zbog malih primanja koristi za kupovinu hrane, plaćanje računa, a u Austriji, na primer, sa dozvoljenim minusom može da se kupi prosečan auto.

Građani koji nisu upućeni u usluge koje banke nude, uglavnom prihvate prvo što im se ponudi. Obično bankari ponudu spakuju tako da deluje ubedljivo, a kamatu stave na dno strane, bez da istaknu kolika je na mesečnom i godišnjem nivou.

Glavna priča za klijenta koji je neupućen da na dozvoljeni minus nema mesečnih rata, već se plaća samo nadoknada, a za kartice da može da se koriste kao čekovi i da u tom slučaju nema kamate ili da mesečno može samo da otplaćuje pet odsto od napravljenog računa.

Niko ne pominje, koliki je trošak, ako klijent podigne ceo dozvoljeni minus što se najčešće i događa ili, ako na kartici mesečno otplaćuje samo pet odsto od utrošenog novca.

- Banke i dalje ostvaruju velike profite na uslugama koje nude građanima - smatra Mlađen Kovačević, ekonomista.

- Naravno, ne postoje propisi koji bi ih ograničili. Ako se kamate koje primenjuju u Srbiji uporede sa onima koje važe u ograničenju ili u zemljama odakle su došle banke jasno da su one po nekoliko puta veće. Građani ili iz neupućenosti u cene usluga ili zato što nemaju druge mogućnosti pristaju na tako velike kamate.Tako ako koriste dozvoljeni minus od 30.000 dinara, za godinu dana plate kamatu u iznosu od 12.000 dinara, a celu glavnicu i dalje duguju.

Za ovu uslugu od 90.000 dinara, ili tri plate, godišnja kamata je oko 36.000 dinara. Ako se koristi kreditna kartica od 50.000 dinara, svakog meseca mora da se uplati minimum 2.500 dinara. Od tog iznosa 1.600 dinara je samo kamata, dakle za dalju upotrebu postaje samo 900 dinara. Za limit na kreditnoj kartici od 120.000 dinara, minimalna mesečna obaveza je 5.900 dinara, od toga, raspoloživo je 3.500 dinara.

Zasada NBS nema nameru da utiče na banke da smanje kamate na ove dve usluge.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    Mila 01.11.2016 20:51

    Užasno loše iskustvo... samo uz ličnu kartu...!!!
    Kupih detetu bicikl , otplatih bicikl, još jedan bicikl - kamata; finiš-još sam na startnom dugu!!!???

    Ali, kad nemate drugog načina, hvatate se za slamku, svesni da se - slamkom niko nije spasao!!!

  2. User image
    ljuba3kg Kragujevčanin 01.11.2016 23:25

    Moj zet u USA je za 1 $ kupio makze i time rešavao sve probleme u vezi kartica. Toplo preporulujem.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kamate na kreditne kartice dozvoljen minus banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana