Tekst objavljen: 07.01.2017 17:58        


Mnogi se hvataju za glavu kada dobiju račun za struju, a i ne znaju da pomoću malih "trikova" mogu znatno da smanje iznos svog zaduženja.

Par trikova kako da smanjite račune za struju

"Blic" vam pomaže da bez dodatnih ulaganja potrošite manje električne energije i rasteretite kućni budžet.

Od 1. oktobra na snagu je stupio novi cenovnik za struju. Cena l kWh iznosi 5,84 dinara po dnevnoj, odnosno 1,45 dinara po noćnoj tarifi (od ponoći do osam ujutru). Prostom računicom se dolazi do zaključka da je korišćenje uređaja tokom noći čak četiri puta jeftinije.

BOJLER

Bojler, takođe, treba uključivati tokom noći jer koliko god ljudi mislili da kada je uključen ceo dan on samo dogreva vodu, praksa pokazuje drugačije. Bojler, kada se ne koristi, gubi energiju, odnosno voda u njemu se hladi, tako da se on po nekoliko puta tokom dana pali i gasi kako bi dogrevao ohlađenu vodu. Stoga je najjeftinije da je uključen samo tokom noći. Ipak, najbolja varijanta je protočni bojler koji troši struju samo kada se koristi.

ŠPORET I POSUĐE

Što se kuhinjske opreme tiče, energija se može štedeti uz pomoć šporeta koji imaju indukcione ploče. Tada se greje samo površina posude koja leži na ringli, tako da nema razbacivanja energije na okolni prazan prostor. Ove ploče su skuplja investicija, jer pored njih, mora da se kupi i adekvatno posuđe koje može da stvori elektromagnetnu indukciju, ali ušteda energije njihovim korišćenjem dostiže čak i 40 odsto.

FRIŽIDER

Frižider treba podešavati da radi između tri i pet stepeni, dok je za zamrzivač idealna temperatura nula. Takođe, imajte u vidu da i najmanji led povećava utrošak energije frižidera, tako da vodite računa da ga redovno otapate.

SIJALICE

Sijalice takođe u velikoj meri mogu da doprinesu vašem džepu. Razlika između tri tipa sijalica je ogromna. Od cene do životnog veka i potrošnje energije.

PROZORI

Domaćinstva kojima ne dihtuju prozori kako treba mogu da uštede do 10 odsto energije koristeći izolacione trake. Ove trake su jeftine, koštaju svega 40 dinara po dužnom metru. Za jedan prosečan stan 40 metara trake bi bilo dovoljno, što predstavlja investiciju od 1.600 dinara. Ako se uzme u obzir da ove trake podižu temperaturu u stanu i do tri stepena, a da pritom štede energiju za 10 odsto, izvodi se zaključak da predstavljaju jeftinu investiciju koja se brzo vrati.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Neko 17.11.2016 16:56

    Odličan članak. Hvala

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ušteda struje manji račun za struju račun za struju

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana