Tekst objavljen: 03.10.2015 17:25        


Udruženje bankarskih klijenata Efektiva najavilo je da će danas i sutra organizovati prikupljanje potpisa za peticiju "Protiv bankarskog monopola", kako bi predlog Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u evre bio uvršten u dnevni red Skupštine za usvajanje predloženih zakona. Predlagači zakona su Efektiva i Pokret za Preokret Janka Veselinovića.

Peticija protiv bankarskog monopola

Efektiva u saopštenju navodi da će potpise prikupljati u Beogradu, Novom Sadu, Čačku, Sremskoj Mitrovici, Zrenjaninu, Zaječaru, Temerinu, Pančevu i Somboru.

S obzirom na sve teži položaj klijenata koji su zaduženi u švajcarskom franku i sve veći ubrzaniji rast procenta nenaplativih kredita, predlagači smatraju da je krajnji momenat da se političkim putem spreči sunovrat kako klijenata, tako i bankarskog sistema.

Mnoge zemlje u okruženju su, kako se navodi u saopštenju Efektive, već donele zakone za konverziju CHF kredita u EUR, po kursu na dan isplate kredita.

Na taj način su dovele banke do toga da posluju sa profitom, a ne sa ekstraprofitom kao do sada.
Udruženje Efektiva napominje da je jasno da se banke nisu zaduživale u CHF valuti i samim tim neće nikako pristati na rešenje koje iziskuje angažovanje bilo kakvih sredstava iz budžeta, kako su to neki bankari zagovarali.

Banke neće imati apsolutno nikakve gubitke zbog konverzije kredita, a usvajanjem zakona će se sprečiti masovan gubitak ''krova nad glavom'' hiljadu porodica u Srbiji, ocenjuje ovo udruženje.

Pored tog zakona, Janko Veselinović predložiće i neophodne izmene i dopune Zakona o korisnicima finansijskih usluga, kojima će biti zaštićeni svi građani koji imaju račun u bilo kojoj banci i koriste bilo koju bankarsku uslugu, navedeno je u saopštenju Efektive.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
bankarski monopol peticija skupština srbije stanovi stambeni kredit krediti u švajcarskim fancima

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana