Tekst objavljen: 06.10.2014 9:26        


Plaćanje platnim karticama lagodinije nego gotovinom, ali i znatno skuplje. Provizije, koje su i do 20 puta veće nego u Evropi, prelivaju se na cenovnike i povećavaju troškove klijenata.

Plaćanje plastikom više košta

Provizije za korišćenje platnih kartica u Srbiji se kreću od jedan pa do četiri odsto, i ispada da nas bankari "deru" više nego u svim zemljama u okruženju.
Evropska unija je čak nedavno predložila da ionako niži procenat koji banke u EU uzimaju, smanji, tako da za sve vrednosne transakcije kod debitnih kartica provizija ne bi smela da bude viša od 0,2 odsto, a kod kreditnih 0,3 procenta.
 
Kod nas je, međutim, visina provizije definisana pravilima kartičnih sistema, koji se dogovaraju sa bankama. Građanima se savetuje da se dobro obaveste o tarifama naknade za usluge, pre nego što se odluče za banku u kojoj će otvoriti račun. I pre nego što naprave konačan izbor, da provere koje i koliko bankomata imaju u svojoj okolini, kako ne bi rasipali novac.
 Ukoliko se podiže 1.000 dinara sa bankomata druge domaće banke, provizija se kreće u rasponu od 47,5 do 150 dinara za "viza" debitne kartice, između 20 i 100 dinara za "dina" debitne kartice, odnosno između 60 i 150 dinara za "masterkard" debitne kartice.

 Neke banke naplaćuju po 15 dinara za svaki upit stanja na bankomatu, a štampanje izvoda košta 25 dinara. Ova suma nije zanemarljiva, ako uzmemo da svako u proseku bar pet puta mesečno proveri stanje na računu i odštampa isečak preostale sume novca.
 Znači da mu na godišnjem nivou samo za te "usluge" banka uzme oko 2.400 dinara. Banke naplaćuju provizije i prodavcima robe i usluga.
 Znači da građanin dva puta plaća korišćenje kartice, i kao klijent banke i kao kupac proizvoda.

 Kartičarske kuće imaju apsolutni monopol i klijentima podele milion kartica, čija ih izrada košta po 20 dinara i nas teraju da ih primimo. Oni nisu limitirani koliko mogu da traže od prodavaca, tako da sa provizijom od 1,5 do četiri odsto imaju veću zaradu od nas.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

4 komentara

  1. User image
    shone 11.10.2014 23:19

    Sada ste me zbunili. Zar uopste postoni bilo kakva provizija prilikom placanja debitnom karticom npr. Vizom bilo gde?

  2. User image
    lena 29.10.2014 15:03

    Naravno da postoji.

  3. User image
    Padre 09.12.2014 15:00

    Postoji ali to ide na teret prodavca koji naravno to takodje ukalkulise u cenu.
    Zbog toga (cini mi se sve vise) malih radnji koje su primale kartice sada prestaje to da cine i jednostavno stavljaju na vrata i kod kasa informacije da ne primaju kartice.

  4. User image
    v. 09.12.2014 15:16

    pri placanju karticama (kreditnim i debitnim) proviziju placa prodavac. dakle, kupac placa istaknutu cenu, ni vise ni manje.

    samim tim sto prodavci nude opciju placanja karticom, oni moraju racunati s tim da ce odredjeni broj transakcija biti placene karticom, cime se njihova zarada umanjuje za 1.5-4% u odnosu na placanje gotovinom.

    kao rezultat, imamo povecane cene, a razlika se opet sliva u banke.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kartice master kartica visa kartičari plate kartice

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana