Tekst objavljen: 26.02.2014 15:00        


Prosečna neto zarada u Srbiji u januaru je iznosila 37.966 dinara (327 evra) i nominalno je bila manja čak za četvrtinu u odnosu na decembar prošle godine. Tada je prosečna decembarska plata iznosila je 50.820 dinara.

Plata pala na 330 evra, manje i od hrvatskog minimalca

Plata u Srbiji tako se dodatno srozala iako već sada ozbljno zaostaje ne samo za platama u razvijenim zemljama Evrope, već i u odnosu na komšijske zemlje.

Tako Nezavisni sindikat javnih službi navodi da mnoge zemlje u regionu imaju veće minimalne zarade nego što je naša prosečna plata, dodajući da u Sloveniji minimalac iznosi 500 evra, dok je u Hrvatskoj minimalna zarada 375 evra.

Kako su regionalni mediji objavljivali proteklih dana, prosečna mesečna neto plata u Sloveniji je prošle godine iznosila 997 evra, dok su Crnogorci u januaru prosečno zarađivali 486 evra.

Najveće zarade u toj bivšoj republici SFRJ imaju građani Tivta - 796 evra, a najmanje zaposleni u najjužnijoj crnogorskoj opštini Ulcinju - 360 evra ali je čak i ta plata veća od prosečne januarske zarade u Srbiji.

Prosečna mesečna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u januaru iznosila je 810 KM (414 evra), dok je prosečna neto plata u decembru prošle godine u Bosni i Hercegovini iznosila 838 KM (428 evra).

Naravno, plate koje se isplaćuju krajem jedne i početkom druge godine uvek treba uzeti sa dozom rezerve jer se tada dele bonusi, 13 plate i slično ali se i zbog manjeg broja radnih dana nekima zarade umanjuju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
plata prosečna plata prosečna zarada minimalac minimalna zarada Srbija Hrvatska slovenija Crna Gora cg BiH bosna i hercegovina republika srpska

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana