Tekst objavljen: 13.09.2018 12:17        


Vojni sindikat Srbije saopštio je pozivajući se na izvore iz Ministarstva odbrane, da je pokrenut postupak usklađivanja zarada pripadnika Vojske Srbije sa zakonskim minimumom po kome osnovica za obračun plata u vojsci ne može biti niža od 75 odsto republičkog proseka.

Plata profesionalnog vojnika biće povećana na 55000 rsd

Navodeći da je to bio jedan od razloga zbog kojih su prošle godine organizovali proteste, iz Vojnog sindikata su saopštili da će po njihovim saznanjima, "linijom komandovanja na potčinjene biti spuštena informacija u kojoj se navodi da će plata profesionalnog vojnika nakon ovog povećanja iznositi 55.000 dinara, sve u cilju sprečavanja odliva kadra".

"U slučaju da je ovo istina, plate zaposlenih bi prvi put od aprila 2000. godine dostigle zakonom garantovani minimum. Iz navedenog takođe po prvi put vidimo da je ozvaničen problem odliva kadra na koji Vojni sindikat Srbije ukazuje još od 2015.", stoji u saopštenju.

Sindikat je podsetio da je od 2000. do 2008. godine minimum zarade u Vojsci Srbije iznosio od tri do pet prosečnih plata u privredi, da bi se promenom Zakona o Vojsci spustio na 75 odsto prosečne zarade u Srbiji.

"Početkom primene novog zakona nikada nije ispoštovan minimum, koji je najbliži garantovanoj zaradi iznosio 71 odsto u januaru 2008. godine, da bi u medjuvremenu pao čak i na 54 odsto od prosečne zarade", piše u saopštenju.

Iz Vojnog sindikata su odali priznanje Vladi Srbije na preduzimanju mera na očuvanju Vojske Srbije, ali su i naveli da u slučaju da do kraja kalendarske godine ne dođe do usklađivanja zarada, "mogu konstatovati da se radi o još jednoj manipulaciji nad zaposlenima u VS i celokupnom javnošću".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Neko ne bitan 11.03.2019 20:09

    I danas, 11.03.2019. godine plata profesionalnih vojnika ne premasuje 42000 . Ovo je osnovna plata, bez dezurstava i putnih troskova. To je neto plata, i ne dajte se zavarati kad govore da su plate u vojsci velike jer oni iznose bruto sumu plate a ne neto, odnosno onoliko koliko se dobija.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vojska srbije vojska plate minimalac cena rada

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana