Tekst objavljen: 29.01.2017 17:27        


Najveći podsticaj novom zapošljavanju u budućem periodu biće prilagođavanje obrazovnog sistema Srbije potrebama privrede, ocenjeno je danas u Privrednoj komori Srbije na prezentaciji rezultata istraživanja "Anketa poslodavaca 2016/2017". 

Podsticaj zapošljavanju prilagođavanjem obrazovanja

Kako je naglašeno to može biti omogućeno kroz jačanje dualnog obrazovanja i kroz neformalne obuke radnika koje će biti preko Nacionalne službe za zapošljavanje(NSZ).

Ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin kazao je da je ove godine obezbeđeno 970 miliona dinara za razne obuke radnika.

"Taj novac ćemo potrošiti na nešto što smo već morali da imamo kao znanje. Mi sad opet trošimo novac da bi ponovo obučavali ljude i to znači da naš proces obrazovanja nije usklađen sa potrebama privrede", naglasio je on.

Vulin je dodao da u buduće treba da se nalazi novac da bi se obezbedila obuka za poznate poslodavce i na tome mora da se radi da bi zemlja bila konkurentna.

"Država je tu da pomogne, obezbedi stabilnost, predvidivost, kao i radnu snagu potrebnu pislodavcima. Ovo je vreme veština u kojem morate dokazivati da znate da radite ono što se od vas traži", rekao je Vulin.

Predsednik PKS-a Marko Čadež kazao je da je Anketa poslodavaca 2016/2017, veoma značajna jer daje prognoze tržišta rada u Srbiji.

On je naglasio da ona upućuje da treba postaviti novi sistem obrazovanja koji je prilagođen potrebama privrede.

Anketa kojoj je pristupilo 3.775 preduzeća pokazala je da će u ovoj godini u tim preduzećima bruto stopa kreiranja poslova biti 8,9 odsto, a bruto stopa gašenja pislova 4,8 odsto, a to bi dovelo do pozitivne neto stope kretanja poslova od četiri odsto.

Najveća potreba je iskazana za prenosivim zanimanjima i veštinama.
U PKS- u je danas između Nacionalna služba za zapošljavanje i PKS potpisian i Sporazuma o saradnji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
obuka mladih dualno obrazovanje zapošljavanje sistem obrazovanja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana