Tekst objavljen: 30.04.2016 10:00        


Nemačko ministarstvo finansija predložilo je podsticaje od 5.000 evra za svakog kupca električnog automobila i 3.000 evra za one koji kupe hibridno vozilo na baterije koje se mogu dopunjavati preko priključka na spoljašnji izvor električne energije, prema jednom dokumentu u koji je Rojters imao uvida. 

Podsticaji od 5.000 evra za kupce električnih vozila

Predlog ministarstva će sutra biti predstavljen u Berlinu, na samitu kome će prisustvovati nemačka kancelarka Angela Merkela i predstavnici nemačke automobilske industrije kako bi razgovarali o merama za povećanje prisustva električnih vozila na nemačkim putevima, prenosi agencija Rojters.

Ova šema bi, prema predlogu ministarstva, trebalo da bude na snazi do juna 2018. godine, nakon čega bi visina iznosa podsticaja bila smanjena na 3.000 evra za električna vozila i na 2.000 evra za hibridna, navodi britanska agencija.

Pomenuti podsticaji ne bi trebalo da važe za luksuzne automobile čija cena premašuje 60.000 evra.
Program podsticaja će koštati oko 1,2 milijarde evra, a troškovi će biti ravnomerno raspodeljeni izmedju vlade i automobilske industrije, prema tom dokumentu.

Ministarstvo finansija je saopštilo i da federalna vlada mora osigurati da jedno od pet službenih vozila od 2017. godine bude električno, dodajući da će ukupni troškovi promovisanja ovih vozila iznositi oko milijardu evra za federalnu vladu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
električna energija ministarstvo finansija automobili

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana