Tekst objavljen: 24.03.2019 14:08        


Nadležne inspekcije svakog meseca od 2013. godine prilikom uvoza proveravaju 1.000 uzoraka hrane, a državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Srbije Željko Radošević kaže da je objedinjavanje kontrole bezbednosti primarnih proizvoda na granici ubrzalo protok roba, pogotovo svežeg voća i povrća, odnosno lako kvarljive robe.

Pojednostavljene procedure ubrzale uvoz svežeg voća

"Naš cilj je uspostavljanje jedinstvenog sistema spoljnotrgovinskog prometa kako bi ubrzali trgovinu, smanjili troškove i povećali konkurentnost", rekao je Radošević na otvaranju konferencije "Olakšavanje spoljne trgovine", u organizaciji Americke privredne komore (AmCham) i USAID-a.

Naveo je da će primena Pravilnika o utvrđivanja programa monitoringa bezbednosti hrane životinjskog porekla i hrane za životinje koja se uvozi olakšati uzorkovanje uvozne pošiljke i smanjiti vreme potrebno za dobijanje rezultata.

Radošević kaže da će program uzorkovanja biti napravljen na osnovu principa procene rizika, čime će broj uzoraka, kako je objasnio, zavisiti od vrste pošiljke, zemlje odakle se uvozi, prethodnih analiza, kako bi se smanjio broj uzoraka, ali i usmerila povećana pažnja na one proizvođače čiji proizvodi nisu bili u skladu sa standardima bezbednosti hrane.

Uvođenje e-inspektora, kaže Radošević, omogućiće poboljšanje funkcionalnosti u skladu sa zahtevima koje pred Srbiju postavlja Evropska komisija u vezi s pregovorima o poglavlju 12 koje se odnosi na bezbednost hrane i veterinarsku i fitosanitarnu politiku.

"Integrisani informacioni sistem u oblasti bezbednosti hrane obuhvata sve aspekte proizvodnje i prerade hrane, počev od sistema obeležavanja i registracije životinja, preko praćenja zdravstvenog statusa životinja na gazdinstvima i farmama, do registra subjekta u poslovanju hranom, odnosno liste kontrolisanih subjekata sa istorijom njihovog poslovanja", rekao je Radošević.

Naglasio je da će povezivanje sistema uz mogućnost da se razmenjuju podaci o sprovedenim službenim kontrolama između raznih inspekcija u budućnosti olakšati planiranje i efikasno sprovođenje službenih kontrola po principima analize rizika, uz racionalno korišćenje ljudskih i materijalnih resursa kojim inspekcija raspolaže.

"Ovakav vid organizacije inspekcijske službe Ministarstva omogućiće brz protok informacija između organizacionih jedinica Ministarstva i uprava, kao i lakšu komunikaciju sa građanima, a sve u cilju ostvarivanja maksimalne transparetnosti u radu i zaštite interesa potrošača u Srbiji", rekao je Radošević.

Ambasador SAD Kajl Skot izjavio je da Nacionalno kooordinaciono telo za olakšanje spoljne trgovine, osnovano pre godinu dana, pomaže Srbiji da proširi mogućnost trgovine sa susedima i gura je bliže članstvu u STO i dalje na njenom putu ka EU.On je rekao da će konačan uspeh tela zavisiti od opredeljnosti zemalja Zapadnog Bakana da zajedno rade na ekonomskoj integraciji i sopstvenom privrednom rastu."EU predstavlja moćan primer ekonomske koristi od ovakve integracije. SAD daju punu podršku naporima Srbije u tom pravcu", dodao je Skot.

Naveo je da je Srbija sama po sebi relativno malo tržište, ali da igra veliku i lidersku ulogu u oslobađanju potencijala regiona sa više od 20 miliona stanovnika."Već u prvoj godini rada Koordinaciono telo dovelo je do napretka po važnim pitanjima iz oblasti prekogranične trgovine, pa je tako zahvaljujući sporazumima sa BiH i Severnom Makedonijom uklonilo prepreke izvozu nekih veoma bitnih proizvoda koje su prethodnih godina nepotrebno opterećivale privatni sektor", rekao je ambasador SAD.

Ocenio je da je to krupan korak u dobrom pravcu i naveo da se nada da će dalje regionalna saradnja dovesti do još lakše trgovinske razmene širom regiona, te naglasio da trgovinske reforme treba da budu u skladu s potrebama privatnog sektora.Prema njegovim rečima, povezivanje i preplitanje privrede Srbije i njenih suseda daće ogroman doprinos razvoju ne samo privatnog sektora već i regionalnoj stabilnosti.

ak kada je pre više od godinu dana osnovano Nacionalno koordinaciono telo za olakšavanje trgovine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Predsednica AmCham-a Jelena Pavlović rekla je da je ukidanje necarinskih barijera za tu komoru prioritet u oblasti spoljne trgovine i važna pretpostavka za dalji napredak i dodatni rast privredne aktivnosti.

"Verujem da je ujednačavanje spoljnotrgovinskih procedura u regionu velika izvozna šansa Srbije koju treba graditi zajedno s pojednostavljenjem uvoznih procedura", kaže Pavlovićeva.

Ona je navela da je saradnjom s ministarstvima trgovine i finansija i Upravom carina napravljen značajan kor

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
voće i povrće roba hrana

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana