Tekst objavljen: 14.01.2018 16:00        


Poreska uprava je naplatila više od 1.000 milijardi dinara javnih prihoda u 2017. godini što je 35 milijardi više nego godinu ranije, izjavila je direktorka Poreske uprave Dragana Marković.

Poreska uprava naplatila više od 1.000 milijardi dinara

Rast naplate, prema njenim rečima, beleže sve vrste poreza, dok u nominalnom iznosu sa 572 milijrde dinara prednjači naplata doprinosa.

"Poreska uplata je svojom naplatom uveliko premašila iznos od hiljadu milijijardi, preciznije 1.136,4 milijarde je naplaćeno tokom 2017. godine što je za 3 posto više u odnosu na prethodnu godinu", rekla je Marković za RTS.

Objašnjava da u strukturi ovih prihoda, beleži se najveći rast poreza na dobit i to, kako kaže, čak od 40 odsto.Kada je reč o bruto PDV, ističe da je u 2017. godini, PDV dostigao rekordni izbnos u naplati i to preko 300 milijardi dinara.

"Od uvođenja ovog poreskog oblika do danas, prvi put je Poreska uprava naplatila 301,2 milijarde dinara. S druge strane, povraćaj PDV je bio izuzetno visok u 2017. godini, nikada veći, 215 milijardi dinara što je 40 milijardi dinara više nego u prethodnoj godini", navodi ona.

Kaže da i da su aktivnosti Poreske policije usmerene na rano otkrivanje preduzeća koja pomažu regularnim privrednim subjektima u izbegavanju plaćanja poreza, takozvanim, generatorima sive ekonomije, "peračkim i fantomskim preduzećima".

"U toku 2017. godine, 125 ovakvih privrednih subjekata je otkrila poreska policija", ističe ona i dodaje da kada je reč o Sektoru za kontrolu poreske uprave, protekle godine je izvršeno18.265 kontrola i u 30 odsto slučajeva su pronađene nepravilnosti.

Obračunati novootkriveni prihodi prilikom ovih kontrola, kaže, iznose 16 milijardi dinara.

Markovićeva dodaje i da je u protekloj godini Poreska policija podnela 1.560 krivičnih prijava protiv 2.000 lica za 1.700 krivičnih dela, a lišeno je slobode 116 lica.

Ona podseća da je od 1. januara ove godine Poreska uprava omogućila poreskim obveznicima da u potpunosti podnose prijave elektronskim putem.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
naplata poreza poreska uprava prihod od poreza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana