Tekst objavljen: 05.10.2015 15:26        


Na osnovu obračunskih listića za isplatu plata, do sada je za skoro 5.000 radnika kojima poslodavci nisu isplatili zarade, isplaćeno 158 miliona dinara, izjavio je danas ministar za rad Aleksandar Vulin i pozvao poslodavce da izdaju redovno obračunske listiće radnicima, a radnike da koriste to svoje zakonsko pravo.

Poslodavci da daju radnicima obračunske listiće

Vulin je novinarima nakon sednice Socijalno-ekonomskog saveta kazao da su kazne za poslodavce koji se toga ne pridržavaju i do dva miliona dinara.

"Molim poslodavce da se toga pridržavaju i izdaju građanima obračunske listiće, to ste dužni bez obzira na to da li ste isplatili platu, a radnike pozivam da koriste to pravo", rekao je Vulin.

On je kazao da je obračunski listić dokaz na sudu i ima snagu izvršne isprave kako bi radnici mogli da naplate svoja potraživanja odnosno dobiju neisplaćene plate.Vulin je kazao da je primetno da se, kako odmiče vreme od početka primene Zakona o radu i člana 121 koji se odnosi na to, povećava broj radnika koji na taj način traže svoja prava, a primetno je i da se smanjuje broj poslodavaca koji se pridržava toga.

Na sednici SES-a osim reči o članu 121 Zakona o radu bilo je reči i o problemima u primeni Zakona o komunalnim delatnostima i Zakona o računovodstvu.Kako su rekli clcanovi SES-a iz redova poslodavaca problematično je što postoje veliki problemi u primeni zakona o računovodstvu, što nanosi štetu poslodavcima, jer su finansijski izveštaji tri puta obimniji nego ranije, a čak i do pet puta u odnosu na evropske direktive.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je da bi Ministarstvo finansija trebalo da se izjasni oko nastalih problema i u najkraćem roku dovede u red sve što je potrebno kako bi se prilagodili zakonodavstvu EU.

Što se tiče Zakona o komunalnim delatnostima, Atanacković je kazao da bi cene za sve korisnike morale da budu iste, a da se u pojedinim opstinama dešava da privrednici plaćaju znatno veću cenu nego fizička lica, odnosno građani.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    pistalo 05.10.2015 17:59

    Znači sve znate i ništa ne preduzimate.
    Koga vi to onda štitite ,poslodavce ili zakon.?
    Gos'dine ministre kad budete radili a ne
    pričali i od radnika nebudete pravili robove
    možda I naterate poslodavce da daju obračunske liste.
    Toliko vam je dobro u državi stanje da vam se svake
    godine iz države iseli jedan grad mladih.
    Ako tako nastavite za par godina nećete imati nezaposlene,
    a poslodavci neće imati kome da utajuju zaradu
    i onda sve potaman.I vuci siti i ovce na broju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
isplatni listići poslodavci radnici plate radnika

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana