Tekst objavljen: 04.01.2019 16:04        


Prve aranžmane za zimovanje turističke agencije prodale su još sredinom leta, a od pre mesec dana počela je i intenzivnija prodaja. Dostupni podaci pokazuju da u periodu od novembra do marta više od 150.000 građana Srbije otputuje negde u inostranstvo, od čega velika većina odlazi na neko od skijališta u zemlji ili inostranstvu.

Povrede na skijanju (ne)pokriva putno osiguranje

„Od stranih se izdvajaju ski centri u Austriji, Bugarskoj, Italiji, Sloveniji i naravno Jahorina, dok je najpopularnije skijalište u Srbiji Kopaonik. Međutim, interesovanje za Staru Planinu povećava se iz godinu u godinu“, kaže Stefan Vasić, iz turističke agencije Big Blu.

U odnosu na prošlu godinu, kako kažu u agencijama, cene su ili ostale na prošlogodišnjem nivou ili su nešto više.

Pravilna procedura za korišćenje putnog osiguranja
  • Prvo pozvati Centar za pomoć osiguravajuće kuće čija je polisa
  • Operateri upućuju korisnika polise u najbližu zdravstvenu ustanovu sa kojom osiguranje ima ugovor
  • U toj zdravstvenoj ustanovi se pruža prva pomoć ili nastavlja lečenje

„Mi smo prve cene, za Kopaonik, objavili već polovinom avgusta. U septembru i oktobru dali smo cene za ostale zimske centre. Interesovanje je podjednako kada je u pitanju Srbija i zemlje u okruženju, a znatno slabije za udaljenije zimske centre“, objašnjava Mira Nenadić iz Viva Travel agencije.

A upravo na zimskom odmoru, mnogo češće u odnosu na letnji, dešavaju se ozbiljne povrede, na skijanju ili u vožnji snouborda. Kako kažu u osiguravajućim kućama veliki broj skijaša iz naše zemlje i dalje ne zna da standardno putno zdravstveno osiguranje pokriva povrede nastale na skijaškoj stazi, ali isključivo uz doplatu.

Tako da, skijanje se prilikom kupovine putnog osiguranja, ugovara kao dopunski ski rizik, i jedino tada obezbeđuje pokriće troškova u slučaju ove vrste povreda. Dopunski ski rizik se doplaćuje 50 odsto više u odnosu na obračunatu premiju standardnog putnog osiguranja.

„Neophodno je da prilikom sklapanja polise skijaši i snouborderi agentima obavezno naglase da će se baviti zimskim sportovima. Tako će u okviru proširenog paketa obezbediti 5.000 evra za saniranje eventualnih povreda, bolničko lečenje, lekove, pa čak i dostavu lekova kojih nema u ski-centru. Ako lekarski tim proceni da je to svrsishodno, pokriveni su i troškovi prevoza klijenta u zemlju prebivališta, ali i transport sa staze“, objašnjavaju u Uniqa osiguranju.

U slučaju da se nezgoda dogodila van staze, standardno osiguranje pokriva troškove lečenja do 30.000 evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Kada polisa ne važi?

Međutim, ukoliko skijaši sebe svesno dovedu u opasnost, popiju alkoholno piće ili se bave bilo kojom vrstom ekstremne rekreacije kao što su, na primer, ski skokovi, osiguranje prestaje da važi.

„Jedini dokaz je zvaničan izveštaj nadležnih organa. To mogu biti zdravstvene ustanove koje u medicinskom izveštaju navode kako je došlo do povrede i da li je osiguranik bio pod uticajem alkohola ili narkotika. U pojedinim slučajevima, ako je osiguranik povrede zadobio, recimo u saobraćajnoj nesreći ili tuči, izveštaj podnosi nadležni policijski organ. U ovoj vrsti izveštaja takođe se navodi da li je korisnik osiguranja bio pod uticajem alkohola ili narkotika. Dakle, alko test ili testiranje na opijate može naložiti isključivo nadležni organ, a osiguranje uvek postupa na osnovu zvaničnih izveštaja ovih organa“, kažu u Uniqa osiguranju.

U toku zimske sezone, kako kažu u osiguravajućim kućama, više sekupuju putno osiguranje sa dopunskim ski rizikom. U ovom periodu više se putuje u planinske krajeve, dok se manji broj ljudi odlučuje na neke egzotične destinacije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kamatica zimovanje povrede na skijanju putno osiguranje povrede na skijanju skijaši

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana