Tekst objavljen: 28.10.2020 11:10        


Naučnici sa Instituta za tehnologiju Masačusets (MIT) u američkom gradu Kembridžu razvijaju toplotnu masku koja će na 90 stepeni ubijati patogene i biće mnogo prijatnija za nošenje od onih koje danas viđamo

Pravi se toplotna maska koja će ubijati koronu

Umesto da filtrira sve što izađe iz ljudskih usta, maska će ubijati koronu prilikom izdaha, jer će dostizati temperaturu od 90 stepeni, na kojoj kovid-19 ne može da opstane.

Kako bi se izbegle opekotine usled zagrevanja na 90 stepeni, maska će biti zaštićena neoprenom, sintetičkom gumom. Neopren ima dobru hemijsku stabilnost i održava fleksibilnost u širokom temperaturnom opsegu.

Ukoliko prođe testove, maska će raditi na bateriju od devet volti i biće skuplja od pamučne, hirurške ili N95 maske, dodali su istraživači.

Međutim, toplotna maska će biti idealna u situacijama gde je rizik od infekcije povećan, kao sto su zdravstvene ustanove ili javni prevoz i neće morati da se sterilizuje posle upotrebe. Istraživači su već počeli da prave prototip maske, koja će proći i fizičke testove.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

“Za razliku od svih maski koje filtriraju virus, ova maska pušta da virus izađe kroz masku, ali ga ujedno usporava i ubija”, rekao je Majkl Strano, hemijski inženjer.

Maska će moći da se nosi bez ograničenja, a baterija od devet volti bi trebalo da omogući funkciju maske na nekoliko sati.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
maska koja ubija virus toplotna maska maske zaštitne maske korona virus pandemija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana