Tekst objavljen: 20.08.2019 15:50        


Zilingo, singapurska modna platforma koji okuplja više od hiljadu trgovaca odećom iz jugoistočne Azije približava se tržišnoj vrednosti od milijarde dolara, piše "Blumberg"

Priča o devojci koja je dala otkaz i izgradila biznis od milijardu dolara

Na čelu tog rastućeg azijskog onlajn trgovca nalazi se 27-godišnja devojka Ankiti Bose. Pre pet godina bila je tek mlada analitičarka u investicionoj kompaniji "Sequoia India" s idejom za pokretanje modnog startapa, a u 2017. godini njen startap već je beležio 1,8 miliona dolara prihoda. Početkom februara su u njih 226 miliona dolara uložili i fondovi rizičnog kapitala "Sequoia Capital" i "Temasek Holdings".

Inače, žene kao osnivači su u startap svetu veoma retke. Gledajući kompanije od barem milijardu dolara vrednosti, od 239 startapa širom sveta, žene se nalaze na čelu njih tek 23.

"Bili smo ekipa od 20 i nešto godina i nismo imali ništa osim sna koji smo odlučili da sledimo, kaže Bose prisećajući se početaka kada se udružila sa svojim susedom, softverskim inženjerom Dhruvom Kapoorom i preuzela rizik. Dala je otkaz u kompaniji 'Sequoia India' i u Zilingo uložila 30 hiljada dolara vlastite ušteđevine. Radila je tada i po 18 sati dnevno", kaže.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Pružali su u početku malim trgovcima odećom onlajn platformu preko koje bi lakše dolazili do kupaca. No, razvijanjem softvera uspeli su direktno da povežu dobavljače i tekstilne pogone od Bangladeša do Vijetnama. Objava proizvoda na stranici je besplatna, a Zilingo svoje prihode ostvaruje naplaćujući proviziju između 10 i 20 odsto na svaku narudžbinu.

Inače, tržište onlajn šopinga jugoistočne Azije koje je lani procenjeno na 23 milijarde dolara, do 2025. godine premašiće i 100 milijardi dolara, procenjuju analitičari "Googlea-Temaseka".

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ankiti bose milijarderka startap moda indija milijarder milijarderi azijski milijarderi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana