Tekst objavljen: 30.07.2016 15:59        


Američki elektronski gigant Apple prodao je u trećem fiskalnom tromesečju više "iPhone" nego što je očekivao Wall Street-a, i procenjuje da će njegovi prihodi u tekućem periodu nadmašiti projekcije većine analitičara, javlja agencija Rojters. 

Prodaja "iPhone" nadmašila očekivanja Wall Street-a

Najveća kompanija na svetu po tržišnoj kapitalizaciji saopštila je da je u trećem tromesečju prodala 40,4 miliona "iPhone-a", što je za 15 odsto manje u odnosu na isti kvartal lani, ali blago iznad prosečne prognoze analitičara koju su učestvovali u anketi istraživačke kompanije Faktset od 40,02 miliona.

Prodaja iPhone je smanjena drugi kvartal zaredom, zbog čega su ukupni prihodi Apple-a pali za 14,6 odsto u trećem fiskalnom kvartalu, završenom 25. juna.

Kvartalni neto profit Apple-a je pao za 27 odsto, na 7,8 milijardi dolara, dok su prihodi od 42,36 milijardi dolara nadmašili prosečnu prognozu analitičara od 42,09 milijardi dolara, navodi britanska agencija.

Tražnja za Apple-ovim telefonima u Kini je uminula, delom zbog tamošnje ekonomske neizvesnosti, dok su, kako navode analitičari, veći prihodi od drugih Apple-ovih usluga, kao što su onlajn prodavnica "App Store" i "iCloud", velika svetla tačka za tu kompaniju, zahvaljujući kojima je Apple generisao prihode od gotovo šest milijardi dolara, što je za 18,9 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Prodaja "iPhone-a" je u prethodnom tromesečju pala prvi put od njegovog lansiranja 2007. godine, i to za 16,3 odsto.

Posle objavljivanja poslovnih rezultata, akcije Apple-a su, u elektronskom trgovanju, porasle za sedam odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
App Store apple iphone

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana