Tekst objavljen: 22.07.2019 11:40        


Poslanici Skupštine usvojili su više zakona i izmena zakona, među kojima i Zakon o trgovini, Zakon o robnim berzama, izmene i dopune Zakona o regulisanju javnog duga po osnovu neisplaćene devizne štednje građana kod banaka u Srbiji i njihovim filijalama na teritoriji bivše SFRJ, izmene i dopune Zakona o elektronskoj trgovini.

Produžen rok za dokumentaciju o staroj deviznoj štednji

Skupština Srbije usvojila je izmene i dopune Zakona o regulisanju javnog duga po osnovu neisplaćene devizne štednje građana kod banaka u Srbiji i njihovim filijalama na teritoriji bivše SFRJ.

Srbija će, prema preliminarnim proračunima, na ime stare devizne štednje morati da isplati oko 130 miliona evra štedišama iz bivših jugoslovenskih republika.

Ministar finansija Siniša Mali je tokom rasprave objasnio da je vlada predložila produženje roka za šest meseci upravo zato što su devizne štediše do odgovarajućih dokumenata najteže dolazile u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Naveo je da je u Hrvatskoj tek 20. decembra 2018. godine definisana institucija koja izdaje potvrde o deviznoj štednji, dok su u BiH takve potvrde korišćene i za otkup stanova, pa im je potrebno više vremena da utvrde stvarno stanje duga.

Mali je rekao da je od ukupno 9.324 podnete prijave, ubedljivo najviše iz BiH – 5627, iz Srbije – 2003 i Hrvatske – 838 prijava.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
stara devizna štednja devizna štednja produžen rok siniša mali

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana