Tekst objavljen: 30.10.2014 13:38        


Od sedam državnih banaka, od početka godine poslovanje poboljšala samo Poštanska štedionica, dok su njih tri napravile minus od čak 1,3 milijarde dinara.

Profit srpskih banaka manji 1,5 milijardi dinara!

Sedam državnih banaka u prvoj polovini godine prepolovilo je profit pa je njihova ukupna zarada manja za 1,5 milijardi dinara u odnosu na isti period prošle godine.

Naime, zajednički bilans banaka u kojima država Srbija ima vlasnički udeo je na polovini godine bila dobit od oko 1,4 milijarde dinara, dok su prošle godine u isto vreme zaradile blizu tri milijarde. Zbog ovako lošeg poslovanja upućeni procenjuju da će do decembra sve ove banke uspeti da zarade jedva dve milijarde dinara, odnosno tek 18 miliona evra

Potonuli bilansi


Ovakvom stanju najviše je doprinelo loše poslovanje Srpske banke, koja je u prvih šest meseci 2013. imala dobit od pet miliona dinara, a ove je napravila manjak od čak 1,1 milijarde dinara! Manjak ove banke je, kako se navodi u poslednjem izveštaju o poslovanju, posledica „rashoda po osnovu indirektnih otpisa plasmana i rezervisanja“ od oko milijardu dinara. To znači da banka nije imala čvrsto obezbeđenje kredita, odnosno da je vrednost zaloge smanjena, pa banka ne može da naplati zajam koji klijent ne može da isplati. Zbog sličnih problema propale su i Razvojna banka Vojvodine i Agrobanka a država je imala trošak od 600 miliona evra.


Ali Srpska banka nije jedina kojoj ne cvetaju ruže. Od sedam banaka, samo je jedna uspela da popravi svoj rezultat u prvoj polovini godine u odnosu na isti period prošle, Poštanska štedionica. Komercijalna i Čačanska su uspele da posluju pozitivno, ali im je dobit smanjena, dok su manjak napravile Dunav banka, Jubmes banka, Jugobanka.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke analiza Srpske banke loše poslovanje u bankama

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana