Tekst objavljen: 02.08.2021 14:35        


Više nije čudno da tehnološke kompanije polako ali sigurno ulaze u automobilsku industriju jer žele da budu deo razvoja autonomnih vozila. Pored kompanije Apple, koja pravi svoj prvi automobil, i Xiaomi je najavio da otvara posebno odeljenje koje će se baviti autonomnim vozilima

Proizvođač pametnih telefona ulazi u posao sa automobilima bez vozača


Xiaomi, jedan od svetskih lidera u proizvodnji pametnih telefona, najavio je osnivanje zasebnog odeljenja za razvoj sopstvene tehnologije za autonomne automobile, izjavio je izvršni direktor Lei Jun.

U kratkoj poruci naznačeno je da kompanija u početnoj fazi namerava da privuče oko 500 tehničkih stručnjaka sa zadatkom razvoja tehnologije za samovozeće automobile četvrte generacije. Na tom nivou automobil vozi bez vozača i sledi zadatu rutu, ali samo u označenom području.

Krajem marta Xiaomi je takođe potvrdio planove pokretanja proizvodnje spostvenih električnih vozila. Upravni odbor kompanije odlučio je da osnuje poseban deo firme u 100-postotnom vlasništvu koja će se time baviti. U početnoj fazi ulaganja u novo preduzeće iznosila bi 10 milijardi juana (oko 1,5 milijardi dolara), a u sledećih deset godina Xiaomi planira ukupno ulaganje u proizvodnju električnih vozila od 10 milijardi dolara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Xiaomi je osnovan u aprilu 2010. godine i trenutno je jedan od četiri najveća proizvođača pametnih telefona na svetu. Krajem prošle godine Xiaomijeva tržišna kapitalizacija prvi put je premašila 100 milijardi dolara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
automobili bez vozača mobilni telefoni xiaomi automobilska industrija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana