Tekst objavljen: 05.07.2020 11:00        


Proizvođači višanja u Topoli u dilemi su da li da beru ovogodišnji rod. Sporni su im i otkup i cena. Otkupljivači i hladnjačari u Topolskom kraju kažu da je oblačinska višnja lošeg kvaliteta

Proizvođači višanja seku stabla

U Topoli je oko 6.500 hektara pod voćem, od čije proivodnje živi većina stanovnika. Ova godina loše im je počela. Oblačinska višnja, ovog leta, izdržala je i kišu i grad, ali ne i nisku otkupnu cenu i otkup koji je gotovo stao.

U zasadima porodice Nikodijević je 850 stabala višnje. Gajili su je 25 godina, sada je seku. Mali deo roda prodali su po 45 dinara, sada je cena duplo niža, a otkup je stao.

Ana Nikodijević iz Ovsišta kaže da će pokušati veći deo višnje koju seče da preradi i da napravi finalni ili polufinalni proizvod.

"Ostatak će ili propasti ili ljudi, ko god želi, neka dođu, neka iskoriste, nećemo naplatiti apsolutno ništa. Dođite, uberite i nosite svojim kućama", poziva Nikodijevićeva.

Za razliku od Ane, Milan Nikolić nije ni počeo berbu na svojim plantažama. Kaže da za cenu od 25 dinara po kilogramu, nema računicu.

"Ne mogu da se uklopim ni za radnu snagu koju treba da platim, a kamoli za neku drugu matematiku. Realna cena, da bi mogao proizvođač da očekuje neku minimalnu zaradu je oko 70 dinara. Znači, kad se plati radna snaga, ulaganja i to, da bi proizvođač po meni imao nekih dvadesetak dinara", navodi Nikolić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Berači u Topolskom kraju, za kilogram ubranih višanja naplaćuju 25 dinara.Tolika je i otkupna cena. Da bi uštedeli bar na radnoj snazi, mnogi su se odlučili za mašinsku berbu.

Miodrag Nikolić iz Božurnje kaže da će predati višnju samo zahvaljujući ljudima koji će da mu učine uslugu. "Inače ostala bi višnja, nema kome. Ne otkupljuje niko, ja ljudima kojima sam davao ne vrše otkup", napominje Nikolić.

Otkupljivači: Višnja je lošeg kvaliteta

Iako je kalendarski berba pri kraju, topolski višnjari po svemu sudeći ostaće puni roda, a mnoge porodice bez očekivanog prihoda.

Otkupljivači i hladnjačari u Topolskom kraju kažu da je oblačinska višnja lošeg kvaliteta sa malom količinom šećera i suve materije i ne zadovoljava standarde inostranog tržišta. Za izvoz, kažu otkupljivači, sada ide samo konzumna višnja i to u ograničenim količinama - na tržišta Rusije, Poljske i Rumunije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
voćarstvo Srbije višnja proizvođači seku stabla otkup višnje topolski kraj

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana