Tekst objavljen: 06.10.2015 9:30        


Libijska proizvodnja nafte je pala na 300.000 barela dnevno, na manje od četvrtine količine koja je proizvođena pre pada Moamera Gadafija 2011, uglavnom zbog nesigurnosti i zatvaranja naftovoda, izjavio je jedan visoki libijski zvaničnik, prenosi Rojters. 

Proizvodnja nafte u Libiji spala na četvrtinu

Severnoafrička država je zahvaćena sukobima dve suparničke vlade i njihovih oružanih snaga - jedne međunarodno priznate vlade i druge, kako navodi britanska agencija, samoproglašene uprave koja je preuzela Tripoli prošle godine.

Vodeći državni zvaničnik za naftu iz međunarodno priznate vlade, Nadži Moghrab, izjavio je za lokalni televizijski kanal da je proizvodnja "crnog zlata" pala na 300.000 barela dnevno zbog borbi između raznih naoružanih frakcija i zbog zatvaranja 50.000 kilometara naftovoda.

Usled raskola u vlasti, Libija sada ima dve suparničke državne naftne kompanije. Jedna od njih je pod kontrolom priznate vlade a druga pod vlastima u Tripoliju, i često daju kontradiktorne izveštaje o tome ko koja naftna polja i imovinu kontroliše.

"Glavni problem koji stoji iza niske proizvodnje nafte je nesigurnost, i naravno prisustvo džihadista u blizini naftnih polja", rekao je Moghrab, aludirajući na ekstremiste islamske države koji su zauzeli teritoriju Libije u haosu.

Nekoliko naftnih polja je zatvoreno mesecima pošto su demonstranti blokirali cevovode.
Pre građanskog rata 2011, kada je svrgnut Gadafi, Libija je proizvodila oko 1,6 miliona barela nafte dnevno. Međutim, u poslednjih nekoliko godina, njena proizvodnja je gotovo stalno ispod polovine tog nivoa usled borbi ili protesta zbog radnih mesta i plata lokalnih stanovnika i radnika.

Međunarodno priznata vlada je vodila kampanju prema naftnim kompanijama da otkažu ugovore potpisane s Nacionalnom naftnom korporacijom u Tripoliju, ali su mnogi partneri oprezni s obzirom na to da je veliki deo infrastrukture državne naftne kompanije i ugovora ostao u glavnom gradu, navodi Rojters.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta proizvodnja nafte pad proizvodnje naftna polja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana