Tekst objavljen: 19.05.2019 17:00        


Dugogodišnja priča da je prosečna zarada u Srbiji veća od prosečne zarade u Bosni i Hercegovini više ne stoji. Prema najnovijim zvaničnim podacima iz februara ove godine prosečna zarada u našoj zemlji manja je za 2.639 dinara od prosečne neto zarade u BiH.

Prosečna plata u BiH veća nego u Srbiji

Naime, prosečna neto plata u našoj zemlji u februaru ove godine iznosila je 52.426 dinara, a u BiH 913 konvertibilnih maraka što u dinarima iznosi 55.065 dinara. U evrima, to je 466 evra u BiH, odnosno 444,1 evro u Srbiji.

Prosečna februarska plata u Srbiji pala je, doduše, u odnosu na januarsku, zbog toga što u drugom mesecu ove godine nije bilo bonusa karakterističnih za prvi mesec, kao i zbog toga što je u februaru bilo manje radnih sati. Tako je januarska prosečna zarada u našoj zemlji iznosila 54.521 dinar, ali i pored toga ona je bila manja od prosečne zarade u Bosni i Hercegovini za isti period. Praktično, prosečna januarska plata u BiH iznosila je 913 KM odnosno 55.065 dinara.

Govoreći o zaradama u Srbiji i regionu predsednik Aleksandar Vučić rekao je sredinom prošle godine da Srbija razliku prema drugim zemljama u regionu smanjuje ne samo proporcionalno već i u apsolutnim brojkama. Tada je i bilo tako.

"Bugarsku smo pretekli, BiH, takođe, a Albanija i Makedonija su iza nas. Gledaćemo da stignemo i druge, a sledeći na redu su Rumunija i Mađarska, rekao je Vučić.

Zanimljivo je primetiti da su najveće plate zapravo u zemljama koje se ne nalaze u Evropskoj uniji.

Švajcarci su apsolutni pobednici i imaju platu 4.370 evra, na drugom mestu su Islanđani sa 3.568 evra, a na trećem Norvežani sa 3.309 evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Poslednja istraživanja kažu da se među zemljama u okviru Evropske unije najveća primanja imaju Danci sa 3.309 evra, zatim Luksemburg sa 3.159 evra, a potom i Šveđani sa 2.570 evra.

Nemačka kojoj smo naklonjeni i u kojoj živi oko 450.000 Srba imaju prosečna primanja oko 2.270 evra.

Ko je iza nas?

Najnižu platu u Evropi imaju Moldavci sa 212 evra mesečno, nešto više imaju Ukrajinci, 240 evra, slede Belorusi sa platom od 337 evra mesečno.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
prosečna plata u srbiji prosečna plata mala plata plate bosna i hercegovina Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana