Tekst objavljen: 14.07.2018 15:55        


Podizanje novca sa bankomata dok ste u inostranstvu, ako ne vodite računa, može biti veliki trošak za lični budžet. Provizija na manje sume iznosi i čak 30 odsto, dok je u većini slučajeva tri odsto, a obavezan minimum je tri do pet evra.

Provizija na bankomatu u inostranstvu može biti i 30%

Sezona godišnjih odmora je uveliko počela. Pored gotovog novca, veliki broj građana u inostranstvu koristi i kartice. Pri tome treba biti oprezan jer i sami bankari savetuju korisnike da platnu karticu koriste za plaćanja direktno u prodajnim i uslužnim objektima, kako bi izbegli zaračunavanje provizije kod podizanja novca.

Tako, na primer, ako podižete samo 10 evra sa bankomata u inostranstvu, u vašem novčaniku ostaće sedam jer ćete na ime provizije platiti tri evra, što je čak 30 odsto. Takođe, pojedine banke pored minimum od tri evra dodaju i jedan odsto od iznosa koji podižete. To znači da će vas, ako podižete 100 evra sa računa na bankomatu, ovakva transakcija koštati četiri evra.

Moguće je ipak i besplatno

- Kada odlučite da uzmete kredit ili kreditnu karticu, neophodno je da imate na umu da je to veoma važna odluka koja podrazumeva odgovornost korisnika. Bitno je uskladiti iznos sa realnim primanjima koja se ostvaruju, jer će u suprotnom zaduživanje značajno smanjiti finansijsku fleksibilnost klijenta i otežati donošenje drugih finansijskih i životnih odluka. To se naravno odnosi i na odluku oko letnjeg godišnjeg odmora. Kartice predstavljaju kvalitetan i siguran način bezgotovinskog plaćanja, jer svoje korisnike ne obavezuju učešćem niti polaganjem depozita, a izdavanje kartice rešava se u kratkom roku – navode u jednoj od vodećih banaka na našem tržištu.

U istoj banci kažu da za podizanje novca u inostranstvu naplaćuju proviziju od tri odsto ili minimum 350 dinara, i da to važi i za podizanje na šalteru ili na bankomatu bilo koje banke.

- Ukoliko se kupuje roba kreditnim karticama u inostranstvu provizija za plaćanje robe iznosi 1,25 odsto – ističu u ovoj banci.

Ipak, pojedine banke koje posluju u Srbiji ne naplaćuju proviziju ukoliko korisnici debitnih kartica podižu gotovinu na bankomatima banaka članica iste grupacije.

I za kreditne kartice dva odsto

U drugoj banci kažu da ukoliko korisnici debitnih kartica gotovinu podižu na bankomatima drugih banaka u inostranstvu, naknada iznosi jedan odsto od iznosa transakcije, odnosno minimum tri evra.

- Korisnici kreditnih kartica prilikom podizanja gotovine na bankomatima u inostranstvu u svim slučajevima plaćaju proviziju u iznosu od dva odsto od iznosa ili minimum 250 dinara – objašnjavaju bankari.

Naknade za gotovinske isplate u inostranstvu pojedine domaće banke takođe naplaćuju provizijom od dva odsto, i to za sve vrste kartica, građana ili firmi. Takođe, fiksni iznos je minimum tri evra.

Ima i banaka u kojima fiksna provizija kod podizanja novca na bankomatima u inostranstvu iznosi minimum pet evra. Bankari naglašavaju i da je svaka banka u obavezi da u svom tarifniku definiše uslove pod kojima se kartica koristi na bankomatima u zemlji i inostranstvu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
provizija na bankomatima bankomati banke kartica inostranstvo keš odmor

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana