Tekst objavljen: 18.08.2018 14:30        


Turska valuta, lira, dosegla je svoj rekordno nizak nivo, stvarajući glavobolju vladi ove zemlje, ali i podižući cene svakodnevnih potrepština stanovništva. Ipak, postoji jedna oblast kojoj je cela situacija pogodovala, a to je - turizam.

Raj za šoping: Zbog pada lire turisti trljaju ruke

Rezervacije u Turskoj, prema pisanju stranih medija porasle su poslednjih meseci. Tačan razlog zbog kog je to tako nije jednostavno definisati, ali povoljan devizni kurs svakako ide u prilog priči o procvatu ove grane.

Tako, dok je u januaru jedan dolar mogao da kupi manje od četiri lire, sad kupuje sedam, i to je tako po poslednjem padu valute u petak. Dakle, samo od januara lira je izgubila oko 35 odsto svoje vrednosti u odnosu na dolar. S druge strane, takva situacija pogoduje turistima koji sa stranom valutom dolaze u tu zemlju i kojima je novonastala situacija omogućila kupovinu robe po povoljnijim cenama.

Turisti su se brzo uklopili u novonastalu sitaciju i procenili da najbolje prolaze ako strane vlaute, najčešće dolar ili evro, menjaju u tursku liru i tako kupuju robu. Cene su za sada, bar kada je reč o robi koju srpski turisti najčešće kupuju, a to je krzno i koža - napromenjene. To praktičko znači da, ako menjaju, na primer, evro u liru, dobijaju više bezmalo duplo više lira nego pre pada turske valute, pa samim tim za isti novac mogu više da pazare.

Cene za sada iste, a za vrednost strane valute veća

Konkretne cene su tek počele da se menjaju, ali to za sada nije drastično.

- Cene po tržnim centrima, gde naši turisti najviše odlaze da bi kupovali garderobu još uvek su iste, jedino što se minimalno promenilo jesu cene pića na plažama u Turskoj, koje su skočile za po pet lira, što nije ni jedan ceo evro - navodi Tijana Krstić, turistički vodič koji je trenutno u Antaliji.

Ona dodaje da se naši turisti odlučuju više na menjanje evra za lire, jer za 10 evra u ovom trenutku mogu dobiti i do 80 lira.

Kako ona navodi, situacija sa turskom valutom se menja iz minuta u minut, pa je u ovom trenutku negde oko 7,8 lira za jedan evro. Zbog toga se trgovci još uvek ne odlučuju da menjaju cene, jer je sve vrlo nepredvidivo.

- Baš jutros sam bila u loklanoj prodavnici, koja nudi omiljenu robu naših turista i vidim da je cena onoga što naši ljudi najviše kupuju, a to su krzno i koža nepromenjena - zaključuje Krstićeva.

Druga stvar koja trenutno pogoduje, pre svega kupcima na veliko, jeste neki opšti stav u Turskoj je da cene neće skočiti više od 20 odsto. To im daje prostora da kupuju na veliko garderobu, koja je i do sada bila povoljnija nego u drugim zemljama.

Međutim, šta se zapravo dogodilo sa turskom vlautom i kakav je to efekat ostavilo na turizam i kupovnu moć onih koji donose stranu vlautu u zemlju.

Ekonomista Miroslav Prokopijević da kada padne vrednost valute, tržište jedne zemlje se bori tako što podiže sve ostale vrednosti.

- Na prvom mestu podiže se inflacija - objašnjava on i dodaje da u tom slučaju to zaista može da pogoduje turizmu, jer, dok se cene u Turskoj podižu za osnovne potrepštine, oni koji dolaze sa dolarom ili evrom u ovu zemlju mogu da dobiju značajno više novca i tako uživaju u kupovini dok su cene konkurentne i, u novonastaloj situaciji, još uvek neusaglašene.

"Neće potrajati"

Ipak, ovaj ekonomista ističe da takva situacija neće potrajati.

- Ovo je korisno za kupce, ali ako inflacija ne ode na neku visoku dvocifrenu brojku, što i jeste slučaj - navodi Prokopijević i dodaje da se ekonomija tada bori i veći priliv turista im nije od dugoročne pomoći.

Ipak, strani turisti su već procenili situaciju, pa je u Britaniji već prijavljen porast rezervacija, a kod nekih turističkih agencija, porast je neverovatnih 63 odsto, navodi BBC.

Većina agencija se slaže u jednom - Turska se vratila na mapu najvažnijih letovališta.
Slična situacija je i u Srbiji, ali turističke agencije ne smatraju da je za to razlog pad turske lire.

- Nama je već od početka godine porasla potražnja za turističkim aranžmanima u Turskoj, ali u prethodnom periodu nismo primetili da je nešto više zbog situacije sa lirom - kažu iz turističke agencije Big Blue.

Sa njima se slaže i Aleksandar Seničić, predsednik JUTE.

- Svi ugovori u turističkim agencijama prema Turskoj su usaglašeni prema čvrstim valutama, tako da novonastala situacija ne bi trebalo da utiče na cene samih aranžmana - objašnjava Seničić, ali dodaje da će pad valute značajno pogodovati kupcima koji idu u Tursku u narednom periodu u korišćenju bilo kojih vanpansionskih usluga.

I dok su turisti sve zainteresovaniji za posetu ovoj zemlji, a najviše u svrhe šopinga, pojedine zemlje i dalje je ne preporučuju za putovanje, naročito u regiju blizu granice sa Sirijom zbog ratnih sukoba.

Sa druge strane, SAD ocenjuje Tursku kao zemlju trećeg ranga, pozivajući ljude da preispitaju svoje odluke da putuju u tu zemlju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
porast broja turista turizam pad lire lira šoping turska cene u turskoj

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana