Tekst objavljen: 19.11.2015 8:41        


Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je danas da će vlada sve učiniti da pomogne zaduženima u švajcarskim francima, ali da će pomoć biti ciljana na one koji su u teškoj situaciji, kao i da bi nakon reprograma njihove rate mogle biti i za trećinu niže. 

Rata kredita u švajcarcima manja i za trećinu

Vujović je rekao da će se to rešenje tražiti u okviru Radne grupe koja je formirana na predlog premijera Aleksandra Vučića, a koju čine predstavnici Vlade Srbije, Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita, banke koje su najviše odobravale kredite u francima, kao i predstavnici udruženja potrošača Efektiva.

"Mi nemamo nikakve zakonske nadležnosti za to, ali kao što je premijer rekao, osećamo moralnu i političku obavezu da pomognemo. To ne znači da možemo da se mešamo u obligacione odnose banaka i klijenta", rekao je Vujović gostujući u Oku na RTS-u.

On je rekao da je vlada uradila sve kako bi pomogla, a preporuka će biti da, u okviru mogućnosti banke preispitaju kredite, za one koji su u teškoj situaciji.

Vujović je rekao da je taj reprogram uvek individualan, da će biti ciljan i usmeren na one, od oko 20.000 dužnika, koji su u najlošijoj situaciji.

"Pokazatelji govore da bi i trećina rate mogla da se smanji", rekao je Vujović i dodao da će država nastojati da, između ostalog, bankama za taj deo koji otpišu obezbedi povoljan poreski tretman.

On je podsetio i da je Narodna banka Srbije naložila bankama da preispitaju način određivanja kamate i one su to uradile, što je dužnicima dalo nekih 50 miliona evra smanjenja dugova.

"To su svi dobili, preračunate kamate tamo gde su bile uračunate više", rekao je on i dodao da je NBS takođe predložila četiri modela za dužnike u francima.
"To je prihvatilo oko 14 odsto zaduženih", naveo je.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
švajcarac kredit u švajcarcima stambeni kredit u švajcarcima dužnici banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana