Tekst objavljen: 10.06.2021 14:55        


Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je danas da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od jedan odsto, saopštila je NBS

Referentna stopa i dalje ostaje na 1%

Ocenjeno je da se efekti donetih monetarnih i fiskalnih mera mogu očekivati i u narednom periodu i da će po tom osnovu uslovi finansiranja privrede i gradjana ostati povoljni, kao i da će rasti njihov raspoloživ dohodak.

Izvršni odbor je istakao snažan rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od početka godine i očekuje da će se rast ekonomske aktivnosti nastaviti i u narednom periodu.

"Ubrzanom oporavku doprinosi i napredak u procesu imunizacije stanovništva i njegov uticaj na ponovno aktiviranje mnogih delatnosti u okviru uslužnog sektora. Izvesno je da će doći do oporavka eksterne tražnje, uz dalji rast izvoza, koji će nastaviti da bude geografski i proizvodno rasprostranjen. Sve to će, uz planirano povećanje kapitalnih izdataka države usmereno ka realizaciji infrastrukturnih projekata, obezbediti da rast BDP na nivou godine dostigne čest odsto, uz mogućnost da stopa rasta bude i veća", navela je NBS u saopštenju.

Ukazano je da je izostanak sezonski uobičajenog rasta cena povrća početkom godine nadoknadjen u aprilu, što je uz efekat niske baze kod cena naftnih derivata uticalo da medjugodišnja inflacija u aprilu iznosi 2,8 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Izvršni odbor očekuje nešto višu stopu inflacije i u maju, pri čemu će njen rast biti privremen i pre svega posledica niske baze iz prethodne godine, prvenstveno kod naftnih derivata, što je slučaj i u većini drugih zemalja zbog prošlogodišnjeg snažnog pada svetske cene nafte usled pandemije.

Važan faktor niske i stabilne inflacije bila je i ostaće obezbedjena relativna stabilnost deviznog kursa, kao i usidrenost inflacionih očekivanja finansijskog sektora i privrede, što potvrđuje kredibilitet monetarne politike, navela je centralna banka.

Prioritet monetarne politike i dalje će biti obezbedjenje cenovne i finansijske stabilnosti, uz podršku što bržem rastu domaće privrede i zaposlenosti, daljem rastu izvoznog sektora, kao i povoljnom investicionom ambijentu.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi biće 8. jula.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
visina referentne kamate referentna kamata nbs referentna kamata Narodna banka Srbije ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana