Tekst objavljen: 29.10.2015 14:23        


Odluku Ministarstva finansija da formira radnu grupu koja će se baviti problemom zaduženih u švajcarcima, bankari i ekonomisti ocenjuju kao nepotrebnu navodeći da je NBS već ponudila četiri rešenja za ovaj problem.

Rešenje za "švajcarce" doneto, novo nepotrebno

Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović kaže da "ne vidi kako će taj problem da se reši drugačije, sem ukoliko država ima volje, a mislim da bi bilo pogrešno da teret rešavanja pitanja švajcaraca prebaci na poreske obveznike".

"Ulazak u bilo kakav kreditni odnos je individualna stvar između klijenta i banke i normalno je da se teret kursnih razlika ili prebaci na banku ili na klijenta", objašnio je on u izjavi Tanjugu.

Sa njim se slaže i predsednik Izvršnog odbora Raiffeisen banke Zoran Petrović, koji kaže da ne razume potrebu za formiranjem radne grupe Ministarstva finansija uz opasku "da je mislio da je ta stvar iza nas", jer je Narodna banka Srbije već ponudila četiri modela klijentima koji su se zadužili u švajcarcima.

Zbog te odluke NBS, bankarski sektor je, kako je primetio, već platio više od pet milijardi dinara.
"Nažalost, zbog neodgovornog ponašanja nekih udruženja građana odziv nije bio značajan, svega oko deset odsto za ceo bankarski sektor. Što se tiče naše banke, odziv je bio 30 posto, što znači da je trećina ljudi prihvatila te ponude iako Raiffeisen ima oko 70-ak miliona evra zaduženja u švajcarcima", istakao je Petrović, zaključujući da ne vidi potrebu da se o tome više razgovara.

U okviru Ministarstva finansija u međuvremenu je formirana radna grupa koja će se baviti rešavanjem problema građana zaduženih u švajcarskim francima i dodao da će se ona permanentno sastajati i u planiranom roku, u okviru svoje nadležnosti, ponuditi rešenja i predložiti ih Vladi Srbije.

Ministar finansija Dušan Vujović, najavljujući formiranje radne grupe nedavno je izjavio: "Mi imamo moralnu obavezu da odreagujemo što efikasnije, pre svega zbog socijalnih problema koji su proizašli, kako zbog nestabilnosti valutnih kurseva tako i zbog situacije na tržištu, i zato pokušavamo da sagledamo dubinu tog problema i nađemo način da pomognemo i van svoje zakonske obaveze".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
švajcarac krediti u švajcarcima frank stambeni kredit Raiffeisen bank nbs bankarski dužnici stambeni kredit u švajcarcima

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana