Tekst objavljen: 04.05.2015 14:10        


Zakon o predžetvenom finansiranju omogućiće poljoprivrednicima da kao zalog za pozajmicu daju budući rod, što će im umnogome olakšati poljoprivrednu proizvodnju, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Danilo Golubović.  

Rod kao zalog za zajam

Zakon, inače, stupa na snagu 1. juna, a 13. maja će u okviru Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu biti održana velika konferencija na kojoj će ovaj akta biti detaljnije predstavljen.

Golubović je na konferenciji za novinare rekao da će zaloga biti uspostavljen u Agenciji za privredne registre (APR) i, kako je najavio, počeće da funkcioniše tokom juna.

On je rekao da je ovaj zakon jedinstven i kao takav se prvi put primenuje u Evropi, a da Rusija, Bugarska i Ukrajina rade na pripremi sličnih akata.

Korisnici ovog zakona su kako je najavio fizička lica, preduzetnici i pravna lica.
Golubović je rekao da bi ovaj zakon trebalo generalno da poveća osiguranje useva jer će kao jedan od uslova za sklapanje ugovora o predžetvenom finansiranju biti osiguranje budućeg roda.

Koordinator FAO-EBRD projekata u Srbiji Miloš Milovanović izjavio je da je ovaj zakon bitan za Srbiju ne samo zbog hroničnog nedostatka finansijskih sredstava za poljoprivrednu proizvodnju već i zato što prebacuje težište finansiranja sa javnog na privatni sektor.

Milovanović je istakao i da ovaj zakon ne zahteva nikakvo administriranje od strane državnih organa.
Najavio je i da će u poslednjem kvartalu ove godine biti organizovan "karavan informisanosti" u 15 opština u Srbiji gde će, u direktnom radu, budućim korisnicima biti približeno kako zakon funkcioniše u praksi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zajam poljoprivredi proizvodnja namirnica poljoprivreda finansiranje zajam

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana